Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Έκθεση Κ. Τσόκλη και μουσική εκδήλωση στα γενέθλια του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας Τήνου - ΠΙΟΠ

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου γιορτάζει τα έκτα γενέθλιά του Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς γιορτάζει τα έκτα γενέθλια το...

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου
γιορτάζει τα έκτα γενέθλιά του

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς γιορτάζει τα έκτα γενέθλια του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας Τήνου με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις, οι οποίες ανοίγουν και επισήμως το θερινό του πρόγραμμα.
Το Μουσείο εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2008 και έκτοτε περίπου 120.000 άτομα έχουν επισκεφθεί τις συλλογές του και έχουν παρακολουθήσει τις ποικίλες δράσεις του. Επιθυμώντας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συνεχώς διευρυνόμενου κοινού του αλλά και να ενδυναμώσει τους δεσμούς του με την τοπική κοινωνία, προωθεί καινούργιες συνεργασίες με μουσεία ή άλλους πολιτιστικούς φορείς της Τήνου και της Αθήνας.

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:
·        Το Σάββατο 31 Μαΐου, στις 20:00, εγκαινιάζεται η έκθεση του Κώστα Τσόκλη «Άρτεμις», η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά μετά τη διοργάνωσή της στην πόλη Βαρέζε της Ιταλίας, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εικαστική εγκατάσταση που θα δει το κοινό στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου αποτελεί μια νέα προσέγγιση εκείνης που αρχικώς δημιουργήθηκε το 1997 για τη «Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και ανήκει στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Καλλιτέχνης με διεθνή απήχηση, εισηγητής της «Ζωντανής Ζωγραφικής» από το 1986, όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Βενετίας, ο Κ. Τσόκλης αναφέρει για το συγκεκριμένο έργο: «Προσπάθησα να βάλω σε αυτήν την έκθεση, τόσο από την αρχαιότητα, όσο αυτή εξακολουθεί να καθορίζει τη μοίρα μου. Τόσο από νοσταλγία, όσο η ανελέητη καθημερινότητα μού το συγχωρεί, και τόση τέχνη, όση απαιτείται για να δικαιολογήσω την παρουσία μου στον χώρο της σύγχρονης δημιουργίας».

Η περιοδική έκθεση «Άρτεμις» είναι καρπός της συνεργασίας του Π.Ι.Ο.Π. με το Δημοτικό Μουσείο Κώστα Τσόκλη και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της «Κόκκινος Ε.Π.Ε.». Αφετηρία δικτύωσης των συγκεκριμένων πολιτιστικών φορέων της Τήνου αποτέλεσε ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, με θέμα «Οι συλλογές των μουσείων μάς ενώνουν». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουλίου 2014 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).
·        Την ίδια ημέρα (31/5), στις 21:00, η πολυμελής Ορχήστρα του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη (Μ.Ε.Λ.Μ.Ο.Κ.Ε.) θα εμφανιστεί, για πρώτη φορά στην Τήνο, συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα γενέθλια του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας. Με όχημα την ελληνική παραδοσιακή μουσική, η παράσταση «Θάλασσα, δέντρα και βουνά» θα μεταφέρει το κοινό από τη Μικρά Ασία έως τα Επτάνησα και την Κρήτη, κι από τα Δωδεκάνησα έως την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Η επιμέλεια του προγράμματος ανήκει στον μουσικολόγο Πέτρο Μουστάκα (περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ορχήστρα θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://melmokemathimata.com/).
·        Την Κυριακή 1 Ιουνίου, από τις 11:00 έως τις 12:00, τα μέλη της Ορχήστρας θα βρίσκονται στο Μουσείο για να «συστήσουν» στους επισκέπτες τα μουσικά τους όργανα. Μικροί και μεγάλοι θα μάθουν λεπτομέρειες για το πώς έχουν κατασκευαστεί και με ποιον τρόπο παίζονται το μαντολίνο, το σαντούρι, το λαούτο, το πολίτικο λαούτο, το ούτι, το μπεντίρ και το τουμπελέκι.

Το Σάββατο 31/5 και την Κυριακή 1/6
η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη για το κοινό.





Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01

Πληροφορίες: 22830 31290 | piop@piraeusbank.gr | www.piop.gr