Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Επαναφέρει με τροπολογία το πλαφόν στη συνταγογράφηση ο Άδωνις

Το ‘πε και το ‘κανε! Ο υπουργός υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε τροπολογία για την επαναφορά του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκ...



Το ‘πε και το ‘κανε! Ο υπουργός υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε τροπολογία για την επαναφορά του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η διεξαγωγή ιατρικών συνεδρίων, αλλά ο Υπουργός πρόταξε την τροπολογία τονίζοντας ότι "είναι έκτακτο θέμα". Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων (!) που συζητείται σήμερα και αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.
Με την τροπολογία ουσιαστικά εξουσιοδοτείται ο υπουργός Υγείας να θέτει στόχους και περιορισμούς στη συνταγογράφηση φαρμάκων και "κάθε αναγκαίο μέτρο ελέγχου της συνταγογράφησης εκάστου ιατρού", αλλά και τις εξαιρέσεις των ρυθμίσεων, σύμφωνα με κριτήρια τα οποία θα περιγράφονται λεπτομερώς στην υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μετά την ψήφιση της τροπολογίας.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο το ΣτΕ είχε εκδώσει προσωρινή απόφαση αναστολής του μέτρου της συνταγογράφησης, αφενός λόγω του οριζόντιου χαρακτήρα του και αφετέρου επειδή δεν ελήφθη μέριμνα για συνταγογράφηση αποκλειστικά με βάση την δραστική ουσία και όχι την επιγραφή του φαρμάκου.
Όπως είπε ο υπουργός, το πλαφόν επανέρχεται επειδή την Παρασκευή έλαβε τα αποτελέσματα για τη δαπάνη του Απριλίου, ήταν πάνω από το στόχο και «προσομοιάζουν στην εποχή πριν επιβληθεί το πλαφόν». Τα στοιχεία ανησύχησαν και την τρόικα, η οποία ζητά μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% και νέα μείωση της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων, πρόσθεσε. Αν δεν εγκριθεί η τροπολογία θα πρέπει να αυξήσουμε το ύψος του clowback (είναι χρήματα που ουσιαστικά επιστρέφονται στο δημόσιο από τις φαρμακευτικές εταιρείες), υποστήριξε.
«Πιστεύετε ότι με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζετε το ζήτημα του περιορισμού της δαπάνης; Ακόμη και τα 2 δισ. αν είμαστε αποφασισμένοι μέσα από διάλογο στην Επιτροπή ήταν βέβαιο ότι θα μπορούσαμε να βρούμε εξοικονόμηση μέσα σ’ αυτές τις δαπάνες και τις τιμές των πρωτότυπων φαρμάκων», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής προτείνοντας ενδεικτικά για τον καθορισμό της τιμής να μην λαμβάνονται υπόψη οι 3 χαμηλότερες τιμές, αλλά οι 2 χαμηλότερες τιμές.
Ο Π. Κουρουμπλής υπογράμμισε την ανάγκη κοινωνικού διαλόγου για την φαρμακευτική δαπάνη. Δεν μπορεί το φάρμακο να είναι είδος πολυτελείας, τόνισε, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να επιβάλλεται πλαφόν ανεξαιρέτως στους γιατρούς είτε συνταγογραφούν νόμιμα είτε όχι.
Το όριο των 2 δισ. μπαίνει με αυθαίρετο τρόπο, επεσήμανε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος. Το όριο έχει συνδεθεί με το 1% του ΑΕΠ, απάντησε ο Αδ. Γεωργιάδης.
Τροπολογία
Η τροπολογία έχει ως εξής: «Με απόφαση του υπουργού Υγείας μπορεί να τίθενται κλειστοί προϋπολογισμοί, στόχοι συνταγογράφησης φαρμάκων, περιορισμοί, και κάθε αναγκαίο μέτρο ελέγχου της συνταγογράφησης εκάστου ιατρού. Με όμοια απόφαση μπορεί ο προϋπολογισμός, οι στόχοι, οι περιορισμοί και τα μέτρα να μεταβάλλονται ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού, τον αριθμό των ασθενών που θεραπεύει και το μείγμα αυτών, την γεωγραφική περιοχή και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της, τον μήνα του έτους (εποχικότητα), τυχόν μεταβολές των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς επίσης και την εισαγωγή νέων φαρμάκων (πρωτοτύπων ή γενοσήμων) στο θετικό κατάλογο συνταγογράφησης και τέλος την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης.
Επίσης, δύναται η συνταγογράφηση των φαρμάκων να συνδέεται με την πάθηση του ασθενούς όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση το International Classification of Disease.
Με απόφαση του υπουργού Υγείας προσδιορίζονται επίσης επιπρόσθετα οι μηχανισμοί και οι διαδικασίες εξαιρέσεων από τις άνω ρυθμίσεις, συγκεκριμένων κατηγοριών ιατρών, φαρμάκων, μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας, ομάδων ασθενών ή μεμονωμένων περιπτώσεων ιατρών και επίσης καθορίζεται ο τρόπος ενσωμάτωσης των άνω ρυθμίσεων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η μεθοδολογία ελέγχου καθώς και κάθε αναγκαίο μέτρο για την αποτελεσματική εφαρμογή τους».


Πηγή : http://www.koutipandoras.gr/