Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Δημόσια τοποθέτηση Γιάννη Σαλταμανίκα

Δημόσια τοποθέτηση Γιάννη Σαλταμανίκα – ψήφος στον Παναγιώτη Κροντηρά Διαβάστε περισσότερα:  Με τον Παναγιώτη Κροντηρά συνεργάζομαι 23 χ...

Δημόσια τοποθέτηση Γιάννη Σαλταμανίκα – ψήφος στον Παναγιώτη Κροντηρά Διαβάστε περισσότερα: 

Με τον Παναγιώτη Κροντηρά συνεργάζομαι 23 χρόνια. Τα τελευταία 3,5 και ως δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του. Όπως είδατε, δεν ήμουν ξανά υποψήφιος, απόφαση στην οποία εξωθήθηκα χωρίς ευθύνη μου. Έμεινα εκτός, εμμένοντας στις αρχές μου και σε ένα ηθικό κώδικα που ίσως είχε υποτιμηθεί. Άλλωστε τα αξιώματα και οι θέσεις δεν μου λένε τίποτα. Από διάθεση προσφοράς μπήκα στο Δήμο κι από την ίδια διάθεση ήθελα να συνεχίσω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Όταν ανέλαβα Πρόεδρος στο ΔΣ αγνοούσα, εκτός από πολλά άλλα και ότι προβλεπόταν μηνιαία αποζημίωση για τη θέση (σήμερα 409 ευρώ). Το έμαθα όταν μου ζητήθηκε το ΑΦΜ, από την Υπηρεσία. Όποιος θέλει το πιστεύει. Τέλος πάντων, έμεινα εκτός ψηφοδελτίου.
Ακολούθησε ακόμη μεγαλύτερη εκδήλωση συμπάθειας προς το πρόσωπό μου, που με καθήλωσε. Ούτε ο ίδιος το περίμενα. Τους ευχαριστώ όλους και ζητώ συγγνώμη σε όσους αρχικά είπα ότι θα είμαι υποψήφιος όμως έτσι πίστευα κι εγώ.

Παραγκωνίζοντας κάθε πικρία, στάθηκα δίπλα στο Δήμαρχο μέχρι και την πρώτη Κυριακή, εργαζόμενος ακατάπαυστα για να προβάλει τις θέσεις του: τόσο τον απολογισμό των πεπραγμένων όσο και τις δεσμεύσεις για τη νέα θητεία. Εννοείται και σε κάθε νομικό ζήτημα που αφορούσε το συνδυασμό.
Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής με αιφνιδίασε και με στεναχώρησε. Άλλο η ατομική μου περιπέτεια κι άλλο ποιος εγγυάται  πιο αποτελεσματικά, υπό τις παρούσες συνθήκες, την πρόοδο του τόπου μας. Τον Παναγιώτη τον έχω ζήσει έντονα και γνωρίζω τους ρυθμούς της δουλειάς του και πώς παλεύει για το Δήμο μας. Το όραμά του και τις αντοχές του. Είναι ένας ακούραστος εργάτης της αυτοδιοίκησης. Δεν είναι όλα τέλεια. Κάποια είναι σαφές ότι πρέπει να αλλάξουν αλλιώς ένα κεφάλαιο για την τοπική μας αυτοδιοίκηση, αργά ή γρήγορα, θα πάει χαμένο, ανεξαρτήτως τι θα γίνει στις 25/5.

Μπροστά μας, η δεύτερη Κυριακή. Ένα βροντερό μήνυμα όπως αυτό της πρώτης, δε μπορεί να μη ληφθεί υπόψη. Όμως όταν ψηφίζουμε ενώ έχουμε στο μυαλό μας πρόσωπα, κανονικά θα πρεπε να έχουμε την εικόνα της Τήνου και με βάση το δικό της συμφέρον να παίρνουμε την απόφασή μας, ειδικά σε επαναληπτική εκλογή.

Με βάση το συμφέρον της Τήνου και μόνο και με αίσθημα ευθύνης, καλώ όλους όσους μου εκδήλωσαν την εκλογική τους συμπάθεια, να ψηφίσουν τον Παναγιώτη Κροντηρά. Τον άνθρωπο που έφερε έναν άλλο αέρα στην πορεία του νησιού, που έστησε τον Καλλικράτειο Δήμο σε τραγικές σχεδόν συνθήκες και που του έτυχε να διοικήσει (μια λειψή θητεία), σε συνθήκες οικονομικής, θεσμικής και διοικητικής κατρακύλας των πάντων. Τα έζησα από κοντά και ιδίως τους αγώνες του για το Κλειστό (που είχε αποτέλεσμα) και για το Λιμάνι (που δεν είχε αποτέλεσμα, ευθύνη της Περιφέρειας). Μαζί, σε καθημερινή βάση, συνδιαμορφώσαμε ένα Δήμο μαχητή και διεκδικητή, με έργο χειροπιαστό, σε συνθήκες που δεν εύχομαι σε κανένα επόμενο Δήμαρχο (υγεία, αεροδιακομιδές, ακτοπλοΐα, μη κατάργηση υπηρεσιών, Παιδικός Σταθμός, Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου, παιδεία, ύδρευση, αθλητισμός και τόσα άλλα).

Είναι βέβαιο ότι η ψήφος της πρώτης Κυριακής υπήρξε σε μεγάλο βαθμό ψήφος νουθεσίας. Ψήφος νουθεσίας που οφείλεται σε πολλούς λόγους: από τον τρόπο κατάρτισης του συνδυασμού και λάθος συμπεριφορές μέχρι τη διαρκή διασπορά αβάσιμων φημών και κατηγοριών, όπως δυστυχώς γίνεται σε κάθε εκλογική μάχη. Και βέβαια, νουθεσίας υπό τη «βεβαιότητα» της δεύτερης Κυριακής.

Η ανάλυση των λόγων που πίκραναν τους συμπατριώτες μας δεν είναι της παρούσης. Το ζήτημα είναι ότι αποφασίζουμε για μια κρίσιμη και μακρά περίοδο, η ψήφος νουθεσίας δεν έχει πλέον θέση και τα κριτήρια δε μπορεί να είναι παρά αξιοκρατικά και ικανότητας, με βάση το πλούσιο δείγμα γραφής του καθενός, προς το συμφέρον της Τήνου. Η ψήφος της Κυριακής που έρχεται πρέπει να αναδείξει τον καλύτερο κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Παναγιώτη Κροντηρά, με τις διορθωτικές κινήσεις της πορείας του, που εκ των πραγμάτων τού επιβάλλουν οι συμπατριώτες μου.

Η τοποθέτησή μου έρχεται την πιο δύσκολη και κρίσιμη ώρα. Δεν είχα σκοπό να παρέμβω, όπως δεν μίλησα μέχρι σήμερα, όταν θα ήταν και πιο εύκολο. Όμως παρεμβαίνω όταν ακούω και διαβάζω για το στόχο του 60% και για κέρδος 2 επιπλέον εδρών από τον κ. Ορφανό, που είναι καθαρή παραπληροφόρηση. Όταν διαβάζω ότι θα επανέλθει η αισιοδοξία στην Τήνο, αν εκλεγεί ο κ. Ορφανός, λες και μεις φέραμε στην Τήνο την απαισιοδοξία… Όταν διαβάζω ότι θα αποκατασταθεί η καλή σχέση της δημοτικής αρχής με τους πολίτες, λες και μεις τους αντιμετωπίσαμε ως εχθρούς. Όταν διαβάζω ότι πρέπει να αναδειχθούν «σεμνοί και διαλλακτικοί άρχοντες», λες και εμείς φερθήκαμε άσεμνα και αδιάλλακτα. Οφείλω λοιπόν αυτή τη δημόσια απάντηση, μια και ο συνδυασμός, στην προσπάθεια να συνέλθει από το πρώτο αποτέλεσμα και να αγωνιστεί για το δεύτερο, αδράνησε. Κι επίσης, γιατί όλα τα ανωτέρω αφορούν εν μέρει και το πρόσωπό μου και δεν τα δέχομαι ούτε τα ανέχομαι. Και θέλω να θυμίσω σε όλους ότι ο ευπρεπής και συμπαθής Σίμος Ορφανός, πολιτικά δεν είναι το νέο, άσχετα αν επικοινωνιακά πέτυχε να εμφανιστεί έτσι.

Τέλος, σε ό,τι με αφορά, θα ολοκληρώσω τη θητεία μου (31/8) ευσυνείδητα και υπεύθυνα και θα παραδώσω στο νέο Πρόεδρο. Κι αν το χρειαστεί, θα τον βοηθήσω στην αρχή, όποιος και νά ΄ναι. Ο Δήμος Τήνου μου έμαθε πολλά κι ελπίζω το κεφάλαιο αυτό να μην έκλεισε οριστικά για μένα.


Γιάννης Σαλταμανίκας 
Δικηγόρος – Πρόεδρος ΔΣ