Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Επιστολή Στέφανου Λαγουρού – Αντιδημάρχου, υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου

Λίγες ημέρες έμειναν πριν την προσέλευσή μας στην κάλπη για την άσκηση του ύψιστου δικαιώματος της δημοκρατίας μας. Για πρώτη φορά κατ...

Λίγες ημέρες έμειναν πριν την προσέλευσή μας στην κάλπη για την άσκηση του ύψιστου δικαιώματος της δημοκρατίας μας.
Για πρώτη φορά κατέρχονται σε αυτοδιοικητικές εκλογές στο νησί μας, τέσσερις συνδυασμοί και αυτό κατ’ αρχάς είναι υγιές συστατικό της δημοκρατίας. Ο καθένας με τις δικές του προτάσεις και απόψεις και για εκείνους που διαχειρίστηκαν την τύχη του τόπου μας, με τα δικά τους πεπραγμένα και απολογισμούς.
Μετέχοντας τα τελευταία 3,5 χρόνια στη Διοίκηση του Δήμου και διαχειριζόμενος τους τομείς της Παιδείας, Υγείας-Κοινωνικής Πρόνοιας, Πολιτισμού και Τουρισμού, συνέβαλα στο αποτέλεσμα που εσείς θα κρίνετε στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές.

Προσωπικά κάνοντας το δικό μου απολογισμό και την αυτοκριτική μου μέσα σε αυτά τα 3,5 χρόνια σκληρής μνημονιακής πολιτικής, θεωρώ ότι το πρόσημο του αποτελέσματος είναι θετικό. Αυτό ακριβώς μου δίνει το δικαίωμα να θέσω ξανά τον εαυτό μου στην κρίση σας, υποσχόμενος ότι με αρκετή πλέον εμπειρία και περισσότερο δυναμισμό θα βαδίσουμε στον αύριο για το καλό του τόπου μας.
Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω περιληπτικά τα σημεία εκείνα που θεωρώ ότι προχώρησαν το Δήμο μας αρκετά βήματα μπροστά:
1.       Αλλαγή σχέση Δημότη-Δημοτικής αρχής
Βασική αρχή της επικοινωνίας μας ήταν η ύπαρξη διαλόγου με τον κάθε δημότη και για οποιοδήποτε θέμα τον απασχολούσε χωρίς να υπολογίζουμε ποτέ τον χρόνο ή τον κόπο παρά μόνο το αποτέλεσμα. Αυτό είχε σαν στόχο την δημιουργία μίας νέας σχέσης Δήμου-Δημότη, μια σχέση ειλικρίνειας ειδικά σήμερα που τα πάντα στην καθημερινότητά μας έχουν αλλάξει προς το χειρότερο προκαλώντας μας αν μη τι άλλο «ασφυξία». Το ζητούμενο ήταν να αφήσουμε στο παρελθόν κάθε παλιά σκέψη και μέθοδο και να βαδίσουμε με ξεκάθαρες τις υποχρεώσεις Δημοτικής αρχής –Δημοτών στο μέλλον. Όλοι μας πιστεύω βγήκαμε σωστότεροι από την ύπαρξη αυτής της υγιούς επικοινωνίας και είναι προφανές.
2.      Εσωτερική οργάνωση του Δήμου
Επόμενος στόχος μας ήταν η οργάνωση και η ορθή δομή των υπηρεσιών του Δήμου μας. Έτσι σήμερα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχουμε ένα Δήμο σωστά δομημένο στις Διευθύνσεις, τα τμήματα και τα γραφεία του. Αποτέλεσμα όλης αυτής της νέας εφαρμογής είναι και πάλι η καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη, με εξίσου σπουδαία επισήμανση τη διαφανέστερης λειτουργία όλων των υπηρεσιών του Δήμου. Το βήμα αυτό θέτει πράγματι σ’ ένα διαφορετικό επίπεδο την καθημερινότητα του δημότη ως προς το Δήμο.  Να σημειωθεί επιπλέον ότι η  καταγραφή των ζημιών από τις υπηρεσίες του Δήμου μας, έδωσε ένα οριστικό τέλος στις όποιες σχέσεις εξάρτησης υπήρχαν μεταξύ δημότη και αιρετού.
Η εποχή του «Μαυρογιαλούρου» τελείωσε οριστικά.
Οφείλω να επισημάνω ότι διαχειριστήκαμε τη λύση όλων των προβλημάτων της καθημερινότητας, αξιοποιώντας το ελάχιστο ανθρώπινο δυναμικό και τις μειωμένες κεντρικές οικονομικές επιχορηγήσεις.
3.      Με στόχο την ανάπτυξη
Με στόχο την ανάπτυξη προχωρήσαμε αρκετά βήματα πιο πέρα και την τουριστική άνοδο και προβολή του νησιού μας.  Θεσμοθετήσαμε μία «τουριστική επιτροπή» με τη συμμετοχή των φορέων που διαχειρίζονται το δικό μας τουριστικό προϊόν.
Προβάλαμε το νησί μας, μέσα από συνεντεύξεις στα εσωτερικά και διεθνή ΜΜΕ αναδεικνύοντας τους εναλλακτικούς τρόπους τουρισμού, τη γαστρονομίας μας και την μοναδική Ενδοχώρα του νησιού μας.
Απώτερος στόχος μας, η προσέλευση νέων αγορών. Έτσι αποφασίστηκε και αναβαθμίστηκε το site του Δήμου, ενώ τελευταία υλοποιώντας τους στόχους δράσεις της τουριστικής επιτροπής ανατέθηκε η επίτευξη των στόχων μας σε επιστημονική ομάδα marketing για το καλύτερο του αποτελέσματος.
4.      Κοινωνική Ευαισθησία – αλληλεγγύη
Με την λειτουργία κοινωνικής υπηρεσίας δώσαμε το στίγμα της Δημοτικής αρχής σε μια εποχή που τα πάντα συνθλίβονται. Το κοινωνικό δίχτυ στους ασθενέστερους συμπολίτες μας ήταν το αποτέλεσμα μέσα από μια σειρά δράσεις που πραγματοποιήθηκαν(από τη διανομή κοινωνικών επιδομάτων κατά τις ημέρες των εορτών έως την οικονομική πολιτική στα τιμολόγια των ανταποδοτικών τελών). Και όλα αυτά μέσα από την υπηρεσιακή οδό με αξιοπρέπεια και σεβασμό απέναντι στους συνδημότες μας.
5.      Διεκδίκηση και αποτελεσματικότητα
Τα μεγάλα και χρονίζοντα θέματα σε έργα υποδομής άλλα ολοκληρώθηκαν και άλλα είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Και επειδή εδώ, μπροστά στη θέα της ολοκλήρωσης, αισθάνονται άσχημα εκείνοι που δεν το κατόρθωσαν, επαναλαμβάνω αυτό που είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο: « Ο ιστορικός θα αποδώσει με αντικειμενικότητα τη συνεισφορά του καθένα που διαχειρίστηκε το ίδιο έργο. Οι ώριμες μελέτες παρ’ όλα αυτά περνώντας ο καιρός και χωρίς πηγή χρηματοδότησης σαπίζουν, ακριβώς όπως σαπίζουν και τα ώριμα φρούτα». Κι εδώ γενναιόδωρα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τόσο το κλειστό γυμναστήριο, το 1ο Δημοτικό Σχολείο, ο Βιολογικός, ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται με βάση την προσωπική επιτυχία ένταξής τους σε εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα, του Δημάρχου Παναγιώτη Κροντηρά.
Απ΄όλα τα παραπάνω είναι φανερό ότι αναφερόμαστε σε μια ομάδα και ένα Δήμαρχο που πραγματικά μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα για τον τόπο μας.
6.      Αντίσταση στην κεντρική διοίκηση
Άλλωστε τα 3,5 χρόνια της έντονης μνημονιακής πολιτικής και των αποτελεσμάτων της στην καθημερινότητά μας αντισταθήκαμε σε κάθε μέτρο που υποβάθμιζε το νησί μας, είτε αυτό αφορούσε κατάργηση υπηρεσιών, είτε αφορούσε σκληρά μέτρα που έθιγαν κοινωνικές δομές ή εισοδήματα μισθωτών επαγγελματιών ή συνταξιούχων. Μιλάμε δηλαδή για ένα Δήμο μπροστάρη στις διεκδικήσεις, με σθεναρή αντίσταση στην κεντρική διοίκηση, όπου αυτή ήταν απαραίτητη. Μπορεί πολλά από τα δεδομένα των περασμένων χρόνων να γκρεμίσθηκαν, όμως μέσα μας υπάρχουν οι ίδιες αρχές και αξίες για τις οποίες αξίζει ακόμα να αγωνιζόμαστε.
Η νέα πενταετής Δημοτική αρχή πρέπει να είναι ακόμη περισσότερο δίκαιη και κοινωνικά ευαίσθητη, ακόμη περισσότερο αποτελεσματική, ακόμη περισσότερο διαφανής, ακόμη περισσότερο διεκδικητική. Με σύνεση, νηφαλιότητα, αντικειμενικότητα και αποφασιστικότητα λοιπόν, ανεπηρέαστοι από πιέσεις και τακτικές άλλων εποχών, ας επιλέξετε αυτούς που κατά την άποψή σας πληρούν τις περισσότερες προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο του τόπου μας.
Εμείς ισχυριζόμαστε ότι η ομάδα του Συνδυασμού, Τήνος-Τολμάμε Μαζί, με επικεφαλής τον έμπειρο και ακέραιο Παναγιώτη Κροντηρά είναι η καταλληλότερη.
Εσείς μένει να το αποδείξετε στις κάλπες.
Στέφανος Α. Λαγουρός- υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος.