Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Υψηλή η αποχή, αλλά πλασματικά τα ποσοστά

Υψηλή ήταν για ακόμη μία φορά η αποχή στον χθεσινό πρώτο γύρο των εκλογών για περιφέρειες και δήμους, καθώς η πανελλαδική συμμετοχή...




Υψηλή ήταν για ακόμη μία φορά η αποχή στον χθεσινό πρώτο γύρο των εκλογών για περιφέρειες και δήμους, καθώς η πανελλαδική συμμετοχή (στο 29,8% των εκλογικών τμημάτων) περιορίστηκε στο 60,3% των εγγεγραμμένων. Το 2010 στο τελικό αποτέλεσμα η συμμετοχή ήταν 60,88% στις περιφερειακές και 61,03% στις δημοτικές.

Παρά το γεγονός ότι οι συνδυασμοί και τα κόμματα διακήρυξαν την κρισιμότητα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης, οι πολίτες δεν κινητοποιήθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με το 2010. Η μόνη ευδιάκριτη διαφορά είναι η μείωση των άκυρων – λευκών από 9,1% στο 7,1%.

Βεβαίως, παρότι η αποχή εμφανίζεται να κινείται σε ποσοστό 40%, στην πραγματικότητα είναι σημαντικά μικρότερη, καθώς η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων δεν είναι τακτική και υπάρχουν αρκετοί θανόντες μεταξύ των εγγεγραμμένων (τουλάχιστον 30.000). Επίσης, οι ψηφοφόροι που είναι άνω των 70 ετών ξεπερνούν τα 2.200.000. Πέρα από τη δυσκολία μετακίνησης, οι πολίτες άνω των 70 δεν υποχρεούνται από τον νόμο να ψηφίσουν. Φέτος, οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 9.890.854 ψηφοφόροι, ενώ τον Ιούνιο του 2012 ήταν περίπου 9.950.000.

Στην έκταση της αποχής αναμφισβήτητα έπαιξε ρόλο και η οικονομική κατάσταση των εκλογέων, με αποτέλεσμα πολλοί ετεροδημότες να μην ταξιδέψουν στον τόπο που ψηφίζουν. Αλλοι φαίνεται να επιλέγουν να μετακινηθούν την επόμενη Κυριακή, έτσι ώστε να ψηφίσουν στον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και στις ευρωεκλογές. Ετσι, η συμμετοχή καταγραφόταν πολύ χαμηλή στην Περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου με 44% των εγγεγραμμένων (στο 40% περίπου των εκλογικών τμημάτων), των Ιόνιων Νήσων με 52% (στο 41% των εκλογ. τμημάτων), στη Δυτική Μακεδονία με 54% (στο 30% των τμημάτων).

Σε επίπεδο δήμων το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής εμφανίζεται στον Δήμο Πρεσπών με 78% και ακολουθούν οι Δήμοι Ιθάκης (74%), Αγίου Ευστρατίου (73%), Κυθήρων (70%) και Λήμνου (67%). Εντυπωσιακό όμως είναι το εύρημα πως, πέρα από τους απομακρυσμένους δήμους, η αποχή καταγράφεται πολύ μεγάλη στον Δήμο Αθηναίων, όπου η συμμετοχή έφτασε στο 47,2%.

Πηγή: kathimerini.gr