Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Τήνος Τολμάμε μαζί | Τόλμη και πρωτοπορία, για το ύψιστο δικαίωμα του ανθρώπου!

Το 2010 μιλήσαμε για την ανάγκη να εξασφαλιστεί, με κάθε τρόπο, ένα υγειονομικό ελικόπτερο για τους κατοίκους της Τήνου. Να δώσουμε μια ...

Το 2010 μιλήσαμε για την ανάγκη να εξασφαλιστεί, με κάθε τρόπο, ένα υγειονομικό ελικόπτερο για τους κατοίκους της Τήνου. Να δώσουμε μια εναλλακτική λύση στις αεροδιακομιδές, πάντα σε περίπτωση αδυναμίας του ΕΚΑΒ. Με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια ώστε έμπρακτα να ιεραρχήσουμε την υγεία εκεί που αληθινά της αξίζει.

Τα όσα είπαμε αντιμετωπίστηκαν από ορισμένους με ειρωνεία, αν και όταν το ζήτημα αφορά την υγεία των συμπατριωτών μας, χρειάζεται άλλη προσέγγιση, έστω κι αν δεν πιστεύεις στην ικανότητα των αντιπάλων σου. Η υγεία, το ύψιστο αγαθό, σε ένα νησί χωρίς αεροδρόμιο, αποκτά αληθινά άλλη διάσταση.
Η λύση βρέθηκε, νόμιμα, με διαύγεια, με μεγάλη προσπάθεια και κόντρα στην δυσκαμψία του νόμου. Στήθηκε από το μηδέν μια υπηρεσία αεροδιακομιδών, «κτίστηκε» μια πρωτοποριακή σύμβαση, παρουσιάστηκε υπεύθυνα και με σεμνότητα, λειτούργησε και απέσπασε σπουδαίες κριτικές. Σύλλογοι προσέτρεξαν σε οικονομική ενίσχυση του Δήμου για το σκοπό αυτό. Τα ΜΜΕ βάπτισαν την υπηρεσία μας, «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΚΑΒ» και το κυριότερο, ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο βοηθήθηκαν και συνάνθρωποί μας γύρισαν από την Αθήνα σώοι και αβλαβείς.
Βοηθήσαμε με τον τρόπο αυτό όχι μόνο αυτούς που το είχαν ανάγκη αλλά και το αίσθημα ασφάλειας Τηνιακών και μη, στον τόπο μας.
Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπήρξε κριτική. Άλλωστε Έλληνες είμαστε… Έσπευσαν να μας αποδώσουν «Ιδιωτικοποίηση της υγείας», «απαξίωση του ΕΚΑΒ»… Πρόκειται για μεμψιμοιρίες χωρίς περιεχόμενο. Ούτε την υγεία παραδώσαμε σε ιδιωτικά συμφέροντα ούτε το ΕΚΑΒ απαξιώνουμε. Η προσπάθεια για την Τήνο, όσο γίνεται πιο ασφαλή για τους κατοίκους της, δεν έχει τέλος ούτε κόκκινες γραμμές. Κι αυτοί που κατηγόρησαν, κατά βάθος επικροτούν ότι σώζονται ζωές και εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας για την υγεία. Απλά χρειάζεται θάρρος για μια τέτοια δημόσια παραδοχή.
Ικανοποίησή μας, το χαμόγελο και το ευχαριστώ όσων έκαναν χρήση της υπηρεσίας, οι επαινετικές επιστολές από όλη την Ελλάδα και κυρίως ότι πολλοί νησιωτικοί (και όχι μόνο) Δήμοι, πήραν από μας έτοιμη την σύμβαση και όλη τη δουλειά και έστησαν τις δικές τους αντίστοιχες υπηρεσίες. Αυτή είναι προσφορά στον άνθρωπο εκείνο που επιμένει να μάχεται στο νησί του αλλά και να νοιώθει ότι αντιμετωπίζεται σαν άνθρωπος.
Η υπηρεσία αδικείται από το ότι όλοι εστιάζουν στις αεροδιακομιδές. Περιλαμβάνει σειρά άλλων παροχών και διευρύνεται στο 2ο έτος της. Θα συνεχιστεί με βάση τη σύμβαση που έχει υπογραφεί και θα εμπλουτίζεται διαρκώς. Αυτό που απασχολεί έντονα είναι μια πρακτική και επιστημονικά ικανή λύση για τη μεταφορά του ασθενούς στη Μύκονο ή Σύρο, όποια στιγμή του 24ώρου. Ξεπερνώντας αυτό, ξεπερνάμε τα εμπόδια που συνεπάγεται η απαγόρευση πτήσεων τη νύχτα.

16 μήνες αποτελεσματικής λειτουργίας του προγράμματος των αεροδιακομιδών!
Την 31-12-2013 έκλεισε ο πρώτος χρόνος αεροδιακομιδών, με βάση τον οποίο υπάρχει εικόνα των δεδομένων. Το πρόγραμμα, με κόπους και βάσανα, μέσα σε δύσκολο κλίμα, πρόσφερε ο Δήμος Τήνου στους κατοίκους του, πρωτοπορώντας σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα. Η συνεργασία της Εκκλησίας, συλλογικών φορέων και ιδιωτών, πολύτιμη. Η υπηρεσία κόστισε στο Δήμο Τήνου για το 2013 μόλις 18.000 ευρώ (μετά την αφαίρεση των χορηγιών και της έκπτωσης που προβλέφτηκε από τη σύμβαση ως επιστροφή ασφαλίστρου). Με τις 18.000 ευρώ, «στερήσαμε» τον τόπο από μια πλακόστρωση και στη θέση της δώσαμε μια υπηρεσία που έσωσε ζωές και άνοιξε δρόμους για άλλα νησιά.
Για το 2014 η υπηρεσία θα είναι πιο οικονομική, χάρη σε όρους που προνοήσαμε και επιβάλαμε στη σύμβαση. Και πάντως, ό,τι πρέπει να γίνει για να νοιώθει ο Τηνιακός ασφαλής στον τόπο του, θα γίνει, ανεξαρτήτως κόστους. Και σε τελική ανάλυση δε μπορεί να ζητάς ανάπτυξη και επενδύσεις χωρίς λύσεις σε ζητήματα υγείας. Γι αυτό και η λύση της πρόσβασης στη Μύκονο ή Σύρο, είναι επιτακτική ανάγκη.
 
Οι υπηρεσίες του προγράμματος, για το έτος 2013:
63 Τηνιακοί υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις, στην Αθήνα.
479 Τηνιακοί έκαναν χρήση της τηλεφωνικής υπηρεσίας που παρέχει συμβουλές σε ιατρικά ζητήματα.
12 συνάνθρωποι μεταφέρθηκαν με πτητικό μέσο στην Αθήνα και αντιμετώπισαν με επιτυχία το σοβαρό πρόβλημα υγείας που είχε προκύψει. Οι 9 από την Τήνο, με υγειονομικό ελικόπτερο και οι 3 μέσω Μυκόνου, με υγειονομικό αεροπλάνοΈτσι δοκιμάστηκαν στην πράξη όλες οι δυνατότητες που παρέχει η σύμβαση και μάλιστα σε χρόνους πολύ καλύτερους από τους προβλεπόμενους. 
Το Πρόγραμμα συνεχίζεται για δεύτερο χρόνο (2014), με την προσθήκη της ασφαλιστικής κάλυψης όλων των αθλητών της Τήνου, στους εκτός έδρας αγώνες τους. Θα γίνουν και εκδηλώσεις με ομιλητές ιατρούς ειδικοτήτων που δεν υπάρχουν στην Τήνο και όπου είναι εφικτό, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από τους αντίστοιχους ιατρούς, στην Τήνο.
Η υγεία και η ασφάλεια των Τηνιακών στον τόπο τους, είναι διαρκείς και ανεξίτηλοι στόχοι και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Παροχές προγράμματος:
Αξίζει να διαβάσουν όλοι προσεκτικά, τις υπηρεσίες που παρέχει το Πρόγραμμα:
Α. Τηλεφωνική γραμμή που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, για την παροχή ιατρικών συμβουλών.
Β. Μεταφορά των ασθενών με ασθενοφόρο από τα λιμάνια Ραφήνας, Πειραιά και Λαυρίου, προς διημερεύον Νοσοκομείο της Αττικής ή ιδιωτικό Νοσοκομείο της επιλογής του ασθενούς ή των οικείων του.
Γ. Μεταφορά του ασθενούς από τα αεροδρόμια Σύρου ή Μυκόνου, με υγειονομικό αεροπλάνο, σε περίπτωση που το περιστατικό εκδηλωθεί σε ώρες κατά τις οποίες δεν επιτρέπεται η πτήση ελικοπτέρου (μετά τη δύση και πριν την αυγή). Στην περίπτωση αυτή, βεβαίως, πρέπει να βρεθεί τρόπος μεταφοράς του ασθενούς με πλωτό μέσο, από την Τήνο στη Σύρο ή τη Μύκονο.
Δ. Αερομεταφορά του ασθενούς με υγειονομικό ελικόπτερο στην Αθήνα και μεταφορά του σε διημερεύον Νοσοκομείο της Αττικής ή ιδιωτικό Νοσοκομείο της επιλογής του ασθενούς ή των οικείων του. Το ελικόπτερο βρίσκεται στον Άγιο Φωκά, σε 1 ώρα και 30 λεπτά από την λήψη της απόφασης για το ιατρικά επιβεβλημένο της αερομεταφοράς (στην πράξη πετύχαμε πολύ καλύτερους χρόνους).
Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις η υπηρεσία του Δήμου ενεργοποιείται σε περίπτωση ατυχήματος ή αιφνίδιας ασθένειας ή αιφνίδιας έξαρσης χρόνιου νοσήματος που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς,  μετά από συνεννόηση του θεράποντος ιατρού και του κέντρου επιχειρήσεων της ασφαλιστικής εταιρείας. Σε περίπτωση επιστημονικής διχογνωμίας, επικρατεί η άποψη του θεράποντος ιατρού (Κέντρου Υγείας Τήνου), πράγμα που αποτέλεσε από την αρχή θεμελιώδη όρο εκ μέρους μας και ήδη αποτελεί όρο της σύμβασης.
Επαναλαμβάνουμε πάντα ότι εθνικός αερομεταφορέας για το αντικείμενο παραμένει το ΕΚΑΒ και η υπηρεσία του Δήμου ενεργοποιείται σε περίπτωση αδυναμίας ή άρνησης του ΕΚΑΒ να ανταποκριθεί, εφόσον πληρούνται οι πιο πάνω ιατρικής φύσης προϋποθέσεις.
Για το στήσιμο της Υπηρεσίας, έγιναν συναντήσεις και με το ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Τήνου, που ενημερώθηκε πλήρως και συνεισέφερε με τις απόψεις του, ήδη πριν την κατάρτιση της σύμβασης. Υπήρξε φυσικά και συνεργασία μετά την έναρξη του Προγράμματος. Η άψογη συνεργασία τους συνέβαλε στην επιτυχία του προγράμματος και τους ευχαριστούμε θερμά.
46 περιοχές από όλη την Ελλάδα ζήτησαν τη δουλειά μας επί του θέματος προκειμένου να προχωρήσουν και οι ίδιοι σε σύναψη σύμβασης.
Παράλληλα οφέλη από τη συνεργασία με ασφαλιστική εταιρεία:
•Δωρεάν προληπτικός έλεγχος (PSA, τεστ παπ) σε κλινική της Αθήνας για τους κατοίκους του νησιού για όσο διαρκεί το πρόγραμμα.
•Προσφορά απινιδωτή
•Ημερίδα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του μαστού.
•Δωρεάν εξετάσεις (τεστ παπ, ψηλάφηση μαστού) από εξειδικευμένους ιατρούς κλινικής της Αθήνας σε γυναίκες του νησιού.
• Ημερίδα για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
• Δωρεάν εξέταση (υπέρηχος μαστού) από εξειδικευμένους ιατρούς για νέες γυναίκες, με στόχο την ευαισθητοποίηση από μικρή ηλικία.