Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Αυξημένος Κίνδυνος Επιδημίας Περονοσπόρου ( και μια υπενθύμιση για το σκαθάρι του φοίνικα)

  Αυξημένος Κίνδυνος Επιδημίας Περονοσπόρου ( και μια υπενθύμιση για το σκαθάρι του φοίνικα) Οι καιρικές συνθήκες, που επικρατούν από ...

 Αυξημένος Κίνδυνος Επιδημίας Περονοσπόρου ( και μια υπενθύμιση για το σκαθάρι του φοίνικα)

Οι καιρικές συνθήκες, που επικρατούν από τα μέσα Απριλίου (Νοτιο-, Νοτιοδυτικοί καιροί, άνεμοι μικρής έντασης  ή μπουνάτσες, με αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία, μέσες θερμοκρασίες,  ιδιαίτερα τις νυκτερινές ώρες 15-20Ο C ) ευνοούν την ανάπτυξη και διάδοση μυκητολογικών ασθενειών στις καλλιέργειες και ιδιαίτερα τον Περονόσπορο. Επειδή αυτοί οι καιροί μπορεί να κρατήσουν για πολύ ακόμη αυξάνοντας κατά πολύ τον κίνδυνο της επέκτασης της ασθένειας επιβάλλεται η λήψη μέτρων.

Οι διάφορες καλλιέργειες προσβάλλονται από διαφορετικό είδος  περονόσπορου: η πατάτα, η τομάτα, η μελιτζάνα και η πιπεριά τον δικό τους- το αμπέλι τον δικό του- τα κολοκυνθοειδή  (κολοκύθια, πεπόνια , καρπούζια, αγγούρια κλπ)  το δικό τους-τα κρεμμύδια και σκόρδα τον δικό τους κλπ.. 

 Όλοι όμως οι περονόσποροι ευνοούνται από τις ίδιες συνθήκες και αντιμετωπίζονται από την ίδια κατηγορία μυκητοκτόνων. Βασικό χαρακτηριστικό της αντιμετώπισης είναι η πρόληψη με βάση τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, γιατί εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές η εξέλιξη της  προσβολής μπορεί να φτάσει το 100% μέσα σε 2-3 μέρες. Έτσι όταν δούμε τα πρώτα συμπτώματα προσβολής και ψεκάσουμε μετά πιθανόν να είναι ήδη αργά. Η πρόληψη για τους ερασιτέχνες  και τους επαγγελματίες μπορεί να γίνει με ψεκασμούς εξουδετερωμένων χαλκούχων μυκητοκτόνων, αλλά και άλλων οργανικών. Για περισσότερα στην οδηγία για τις ασθένειες του αμπελιού (στο κεφάλαιο : Περονόσπορος: η εξαίρεση)  που επισυνάπτεται. Όπως προαναφέρθηκε η αντιμετώπιση είναι κοινή για όλους τους περονοσπόρους.

Με την ευκαιρία επισημαίνεται στους κατόχους Φοινίκων, ότι  παρατηρούνται πτήσεις τελείων ατόμων του εντόμου Rhynchophorus ferrugineus  γνωστού σαν το Κόκκινο σκαθάρι του φοίνικα. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος για τους φοίνικες τουλάχιστον της Χώρας της Τήνου είναι υπαρκτός και ενεργός, οπότε πρέπει να παρθούν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, που επισημαίνονται  στα επισυναπτόμενα κείμενα, που είχαν αναφερθεί σε προηγούμενες ανακοινώσεις στις 5-11-2013 και 22-2-2014.


Δρ Γιάννης Ασπρόμουγκος, Γεωπόνος Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας,
Περιφερειακής Ενότητας Τήνου