Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

ΜΑΡΑΝΤΙΣΜΑ ΜΟΥΝΤΑΔΙΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΜΑΡΑΝΤΙΣΜΑ ΜΟΥΝΤΑΔΙΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ (ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΕΡΙΟΥ) ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ Και φέτος, όπως κάνουμε ...



ΜΑΡΑΝΤΙΣΜΑ ΜΟΥΝΤΑΔΙΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ (ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΕΡΙΟΥ) ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ


Και φέτος, όπως κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια, ακολουθώντας την παράδοση των γονιών μας, θα συναντηθούμε την Κυριακή του Παραλύτου 11 Μαΐου 2014 για να εορτάσουμε όλοι μαζί οι Μουνταδιανοί και οι φίλοι μας, την Ανάσταση του Χριστού μας στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων  Ταξιαρχών (πρώην μονή Αστερίου) στον Υμηττό και να «μαραντίσουμε».



Μα τι είναι το μαράντισμα;

Από τα χρόνια εκείνα, τα πολύ πολύ παλιά, τότε που οι άνθρωποι είχαν ανθρωπιά, τότε που επικοινωνούσαν με εγκάρδιες καλημέρες και χαμόγελα, τότε που ο ένας βοηθούσε τον άλλον ανυστερόβουλα, τότε που κέντρο της καθημερινής τους ζωής ήταν η εκκλησιά τους και το πανηγύρι της, τότε λοιπόν γεννήθηκαν στην Τήνο έθιμα όπως αυτό του μαραντίσματος.
Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου, που πλημμυρίζει τις ευλαβικές ψυχές των χριστιανών του νησιού, δεν χωρούσε μέσα στα στενά όρια του χωριού. Έπρεπε να αντιλαλήσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νησιού. Να ακουστεί  το Χριστός Ανέστη σε κάθε ξωκκλήσι. Να φτάσει σε κάθε γωνιά. 
Οι Μουνταδιανοί ξεκίνησαν απ' τη Γύρλα. Τρίτη ΄΄τω σκολώ΄΄ , Λαμπροτρίτη, πρωί - πρωί η εικόνα των αγίων Αναργύρων με διπλοκάμπανο απ' την εκκλησιά του Αη Γιάννη του χωριού ξεκινούσε για τη Γύρλα,  την έδρα της, συνοδεία των χωριανών με φορτωμένα τα γαϊδουράκια με τα καλάθια γεμάτα με καλούδια. Ψητό αρνί στο φούρνο, κόκκινα αβγά, τυράκια, τυρόπιτες, τις δοξάρες για τα παιδιά (μεγάλα ανεβαστά  κουλούρια με ένα κόκκινο αβγό επάνω), ρακί και κρασί από το βαρέλι τους. Επάνω στο σαμάρι βάζανε και δυο - τρία παιδιά. Μπροστά η εικόνα πίσω όλοι οι άλλοι. 
Μετά την αναστάσιμη λειτουργία εκεί,  άπλωναν τα τραπεζομάντηλα κάτω απ' τ΄ αγρέλια, έβγαζαν τα φαγητά και έτρωγαν, έπιναν, γλεντούσαν και χόρευαν με τα βιολιά και το λαούτο ώσπου να κρυφτεί ο ήλιος. 
Μ Α Ρ Α Ν Τ Ι Ζ Α Ν  δηλαδή.

Έτσι λοιπόν μετά το μαράντισμα μας στη Γύρλα της Τήνου  που ζήσαμε την 22α Απριλίου 2014, σας προσκαλούμε να μαραντίσουμε και στην Αθήνα την Κυριακή του Παραλυτικού 11 Μαΐου  2014 στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών (πρώην μονή Αστεριού) στον Υμηττό. Ελάτε λοιπόν όλοι και φέτος στην Αθήνα  με τα φαγητά σας, αγαπημένοι, μονιασμένοι, πιστοί στις παραδόσεις, στα ήθη και έθιμα του νησιού μας, να ζήσουμε τις όμορφες αυτές στιγμές.

Καλή αντάμωση!

«Σύνδεσμος των απανταχού εκ Μουντάδου Τήνου καταγομένων»