Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Νέα όρια ηλικίας στο ασφαλιστικό από το 2015

Το ασφαλιστικό σύστημα αλλάζει πλήρως μορφή από τον Ιανουάριο του 2015, με οδηγό συμπεράσματα μελέτης από το ΚΕΠΕ... Σύμφωνα με δημοσίε...



Το ασφαλιστικό σύστημα αλλάζει πλήρως μορφή από τον Ιανουάριο του 2015, με οδηγό συμπεράσματα μελέτης από το ΚΕΠΕ...

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας«Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», στο στόχαστρο μπαίνουν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, που θα περικοπούν δραστικά μέσω της αύξησης των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας, ενώ θα εξειδικευθεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των αποδοχών, ώστε να ισχύσει η αρχή των μηδενικών ελλειμμάτων, όχι μόνο στα επικουρικά, αλλά και στα κύρια ταμεία ασφάλισης.

Στο τραπέζι θα βρεθούν όχι μόνο η εξειδίκευση του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη ως προς την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των κυρίων συντάξεων από το 2015, που ήδη μελετάται από αρμόδια υπηρεσιακή επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, αλλά και οι λεγόμενες παραμετρικές αλλαγές που έχουν να κάνουν με τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων όλων ανεξαιρέτως των Ταμείων.




Κομβικό σημείο είναι οι ενοποιήσεις Ταμείων. 

Η αρχή γίνεται με την κατάργηση 60 τομέων και κλάδων που λειτουργούν εντός των ταμείων κύριας σύνταξης ως αυτόνομοι φορείς, ενώ θα ακολουθήσει το σχέδιο για την ενοποίηση των ταμείων κύριας σύνταξης σε τρεις μεγάλους φορείς: ΙΚΑ για όλους τους μισθωτούς, ΟΑΕΕ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ΟΓΑ για τους αγρότες. Αυτό αναμένεται να γίνει εντός του 2015.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα:

1. Αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης με έμφαση στις περιπτώσεις των πρόωρων συντάξεων.

Αυτό το σχέδιο αφορά την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για όσους δεν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα ή δύο χρόνια με μεταβατικό διάστημα, για όσους έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα, αλλά δεν έχουν πιάσει το όριο ηλικίας (δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα).

2. Μοντέλο μηδενικών ελλειμμάτων στα ταμεία κύριας σύνταξης από το 2015 με την εφαρμογή της εγγυημένης από το κράτος σύνταξης των 360 ευρώ.

3. Αλλαγές στον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων με νέο Προεδρικό Διάταγμα που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε μεγαλύτερες μειώσεις και θα αφορά όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2014, όπως προτείνει το ΕΤΕΑ.

4. Αλλαγές στον τρόπο είσπραξης των εισφορών και ενοποίησή τους με την απόδοση των φόρων σε ένα λογαριασμό"

Ρόλο επόπτη στο εγχείρημα αυτό φέρεται να έχει αναλάβει τεχνοκράτης του ΔΝΤ.

5. Ενοποίηση Ταμείων, με αρχή από την κατάργηση περίπου 20 διοικητικών συμβουλίων και διοικουσών επιτροπών εντός των ταμείων κύριας σύνταξης ή και αυτόνομα



Πηγή : http://www.plektani.gr/