Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Επίσημη ανακοίνωση για τα νεκρά ψάρια στην Σάμο

Το απόγευμα της Δευτέρας ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός του Ιστιτούτου «Αρχιπέλαγο» προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την τεράστι...

Το απόγευμα της Δευτέρας ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός του Ιστιτούτου «Αρχιπέλαγο» προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την τεράστια οικολογική καταστροφή που συνέβη την περασμένη Παρασκευή στο Καρλόβασι με τα νεκρά ψάρια που ξεβράστηκαν στην ακτή...


Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στη σελίδα του οργανισμού στο Facebook.

Διαβάστε την:

«Άλλο ένα πλήγμα στα αποθέματα των ψαριών στις θάλασσές μας, καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Πολλές χιλιάδες νεαρά ψάρια (φρίσσες) κατέληξαν στις ΒΔ ακτές της Σάμου, καλύπτοντας μία έκταση 3-5 χλμ.

Αυτά που κατέληξαν στις ακτές βέβαια, ήταν είναι ένα μικρό μόνο μέρος από τη συνολική ποσότητα των ψαριών που απορρίφθηκαν νεκρά στη θάλασσα.

Με βάση την εμπειρία από αντίστοιχες περιπτώσεις και δεδομένου τα εν λόγω ψάρια ήταν κάτω από το ελάχιστο επιτρεπόμενο αλιεύσιμο μέγεθος, αλλά και είδος που συνήθως ψαρεύεται από αλιευτικά γρι-γρι, θεωρούμε ότι απορρίφθηκαν από κάποιο από τα γρι-γρι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Για να μπορέσει να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση, έχει ζητηθεί από το Κέντρο Ελέγχου Αλιείας, το γεωγραφικό ίχνος από τα συγκεκριμένα αλιευτικά σκάφη.

Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται το συγκεκριμένο πρόβλημα: δυστυχώς είναι ένα συχνό φαινόμενο καταστρεπτικής αλιευτικής πρακτικής από γρι-γρι που παρατηρούμε σε πολλές περιοχές των ελληνικών θαλασσών καθ’ όλη τη διάρκεια της αλιευτικής περιόδου.

Όλη αυτή η κατάσταση είναι εις βάρος των αλιευτικών κοινωνιών αλλά και των θαλασσών μας γενικότερα, καθώς συμβάλλει στην περαιτέρω υποβάθμιση των ιχθυαποθεμάτων.

Για να μπορέσουμε ελέγξουμε την έκταση του προβλήματος, διακόψαμε έρευνα που ήταν σε εξέλιξη αυτές τις μέρες στα βόρεια Δωδεκάνησα ώστε οι ερευνητές του Αρχιπελάγους να μπορέσουν να μεταβούν άμεσα στην περιοχή για τη διεξαγωγή επιτόπιας έρευνας.

Άμεσος στόχος μας είναι τόσο να αποστείλουμε δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση σε εξειδικευμένα εργαστήρια, αλλά και παράλληλα να ελέγξουμε τα βαθύτερα νερά στην περιοχή, δεδομένου ότι σε αντίστοιχα περιστατικά συνήθως μεγάλες ποσότητες νεκρών ψαριών βυθίζονται στα παρακείμενα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Για νεότερα επί του θέματος θα σας ενημερώσουμε σύντομα».


Πηγή : http://www.plektani.gr/