Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Και εγένετο «αναπτυξιακό» έκτρωμα! - Της Ρένας Παυλάκη - Διακίδη

    Εξαιρετική η πρωτοβουλία του ΤΕΕ Δωδεκανήσου να αναδείξει το σκανδαλώδες σχέδιο νόμου του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα π...



    Εξαιρετική η πρωτοβουλία του ΤΕΕ Δωδεκανήσου να αναδείξει το σκανδαλώδες σχέδιο νόμου του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που χαρίζει τους αιγιαλούς και  τις παραλίες της Ελλάδας στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, επιτρέποντας το μπάζωμα ακόμη και της θάλασσας! Ένα σ/ν  που έχει ξεσηκώσει στο πόδι όλη τη χώρα, που δεν τηρεί ούτε τα ελάχιστα προσχήματα, μπροστά στον επιδιωκόμενο στόχο της κυβέρνησης Σαμαρά, να ξεπουλήσει κάθε σπιθαμή γης, αρχίζοντας ασφαλώς από τα «φιλέτα» της, μεγάλος αριθμός των οποίων βρίσκεται στο νησί της Ρόδου.

    Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση Σαμαρά απέδειξε ότι η μόνη παράμετρος που λαμβάνει υπόψιν της, είναι η οικονομική. Όλα μπορούν να ξεπουληθούν στο όνομα δήθεν της «σωτηρίας της χώρας». Η επιστολή του Γιάννη Στουρνάρα που συνόδευσε το σχέδιο νόμου, ήταν αποκαλυπτική των διαθέσεων της κυβέρνησης:  «Η οικονομική σημασία της παράκτιας ζώνης είναι τεράστια και απαιτείται να απελευθερωθούν οι τεράστιες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης που παρέχει: Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για κάθε οικονομική δραστηριότητα στον αιγιαλό απαιτείται η οριοθέτησή του, ενώ υφίστανται παράλληλα αναιτιολόγητα πολύπλοκες διαδικασίες αδειοδοτήσεων, από πλείστες υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου οι οποίες καθυστερούν για χρόνια κάθε επένδυση που απαιτεί την κατασκευή έργου στον αιγιαλό ή ακόμα και την απλή παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού για τουριστική αξιοποίηση». Έτσι λοιπόν, έφερε ένα σ/ν που δεν αφήνει τίποτα όρθιο, προκειμένου να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατόν, το ξεπούλημα των παραλιών της χώρας.

    Το εν λόγω σ/ν  χρησιμοποιεί ως άλλοθι και μόνο την - πραγματική – ανάγκη οριοθέτησης αιγιαλού και παραλίας. Στην ουσία επιδιώκει να εξαφανίσει κάθε δικλείδα ασφαλείας, ακόμη και το Σύνταγμα, ακόμη και την κοινοτική νομοθεσία, προκειμένου να τα κάνει όλα τσιμέντο και να τα μοσχοπουλήσει.  Όχι, δεν υπάρχουν «καλές προθέσεις» πίσω από αυτό το έκτρωμα. Το γεγονός ότι φέρει μόνο την υπογραφή Στουρνάρα, ενώ αγνοείται επιδεικτικά το καθ΄ ύλιν αρμόδιο υπουργείο ΠΕΚΑ, τα λέει όλα. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί εμπόδιο στα σχεδία της κυβέρνησης, που κατάφερε να φτιάξει, στο όνομα της "ανάπτυξης", το πιο αντιαναπτυξιακό, το πιο αντιτουριστικό σ/ν.

    Ένα σ/ν «κερασάκι στην τούτα» στο μεγάλο πάρτι του ΤΑΙΠΕΔ.  Στις λίστες του οι παραλίες του Αφάντου, της Τσαμπίκας, της Αγίας Αγάθης, της Καλάθου, της Λίνδου (Κουκούμια).  Ο Στουρνάρας ανοίγει το δρόμο για το ξεπούλημά τους, το μπάζωμά τους (με κριτήριο τον αριθμό κλινών  του μελλοντικού ιδιοκτήτη), τον αποκλεισμό της πρόσβασης.  Είναι αλήθεια ότι οι Ιταλοί φρόντισαν να εφοδιάσουν τη Ρόδο, την Κω, τη Λέρο, με έναν κτηματολογικό κανονισμό που προστατεύει αυτές τις περιοχές. Ο κανονισμός αυτός κατισχύει κάθε  άλλης νομοθεσίας. Είναι αλήθεια. Μέχρι τώρα. Με τη φόρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, ίσως είναι ο επόμενος στόχος, το τελευταίο κεκτημένο που πρέπει να διασφαλίσουμε. Ας έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.

    Η ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε προ ημερών το ΤΕΕ, όχι μόνο συνετέλεσε στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το μείζον ζήτημα που όλο αυτό το διάστημα «σκεπάστηκε»  από τον θόρυβο των αυτοδιοικητικών – κυρίως – εκλογών, αλλά παράλληλα, έδωσε τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός συμπαγούς μετώπου, από όλους τους συμμετέχοντες εκπροσώπους  της τοπικής κοινωνίας, ανεξαρτήτως ιδεολογίας και κομματικού χώρου, προκειμένου να αποτραπεί το σχεδιαζόμενο κοινωνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα.  Από όλους πλην ενός, του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Υψηλάντη, που ανέλαβε να υποστηρίξει την κυβέρνηση, με έναν ομολογουμένως … πρωτότυπο τρόπο: Ενημερώνοντας τους παρισταμένους ότι … τον καταδιώκει η Χρυσή Αυγή! Ήταν φανερό ότι επιχείρησε να αποπροσανατολίσει το ακροατήριο, από την ουσία ενός ζητήματος, τόσο εξωφρενικού,  που πολύ δύσκολα βρίσκει κανείς επιχειρήματα για να το αιτιολογήσει, πόσο μάλλον να το υποστηρίξει.
(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΡΟΟΔΟΣ, στο φύλλο της Τρίτης 3 Ιουνίου 2014)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΤΩ LINKS ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

Το ΤΕΕ
Το ΕΚΡ
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γάκης
Η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μίκα Ιατρίδη
Ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Υψηλάντης
Η Πανεπιστημονική Μηχανικών (Κλεόβουλος Παπακωνσταντίνου)

( στη φωτό, παραλία της Ισπανίας, όπου ακολουθήθηκαν ανάλογης εμπνεύσεως λογικές, στο όνομα της "ανάπτυξης" φυσικά!)