Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Η καταπράσινη Καρδιανή της Τήνου

Η καταπράσινη Καρδιανή είναι πανοραμικά κτισμένη στην πλαγία του βουνού Πατέλες, σε υψόμετρο 260 μέτρων.  Το όνομά της είναι προσωνύμιο...


Η καταπράσινη Καρδιανή είναι πανοραμικά κτισμένη στην πλαγία του βουνού Πατέλες, σε υψόμετρο 260 μέτρων. Το όνομά της είναι προσωνύμιο της Παναγίας. Ο οικισμός δημιουργήθηκε την περίοδο 1670 έως 1690, από κατοίκους διάφορων περιοχών του νησιού, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους τόπους τους, πιθανότατα εξαιτίας επιδημίας πανούκλας. Το γεγονός αυτό δικαιολογεί τη συνύπαρξη Ορθοδόξων και Καθολικών στο χωριό. Η επιλογή του τόπου έγινε με κριτήρια τα άφθονα νερά, αλλά και τις κοντινές γεωργικές εκτάσεις.

Ωστόσο, η περιοχή της Καρδιανής κατοικούνταν από την αρχαιότητα. Ανασκαφές που έγιναν στις αρχές του 20ού αιώνα έφεραν στο φως ένα γεωμετρικό οικισμό. Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν σε μουσεία της Τήνου και της Αθήνας, ενώ τα ερείπια των κτισμάτων θάφτηκαν και πάλι κάτω από τα χωράφια. Επίσης, έξω από τα όρια του σημερινού χωριού βρέθηκαν έξι τάφοι και πολλά άλλα σημαντικά αρχαία αντικείμενα, όπως ένας νεολιθικός πέλεκυς, πιθάρια, κοσμήματα κ.α. Επιπρόσθετα, κειμήλια αποδεικνύουν πως ο τόπος κατοικήθηκε και κατά τους κλασικούς και βυζαντινούς χρόνους.

Τα πανύψηλα πλατάνια, τα δίπατα σπίτια, οι λουλουδιασμένες αυλές, τα γραφικά σκαλοπάτια, τα σοκάκια, οι καμάρες, και τα παλιά πλυσταριά συνθέτουν ένα πανέμορφο κυκλαδικό τοπίο. Η θέα του χωριού είναι εξίσου εντυπωσιακή, καθώς βλέπει στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, ενώ μια κατάφυτη ρεματιά διασχίζει τον οικισμό και καταλήγει στον Όρμο Γιαννάκη.

Ιδιαίτερα γραφική είναι η κεντρική πλατεία, με τα ψηλά κυπαρίσσια, το σιντριβάνι με τα ζωντανά χρυσόψαρα και τους τέσσερις μαρμάρινους βάτραχους, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πέτρος Δελατόλας, το 1970. Κοσμήματα του οικισμού αποτελούν οι μεγάλες εκκλησιές της Αγίας Τριάδας (Ορθόδοξη), της Κοίμησης της Θεοτόκου και της Παναγίας της Κιουράς (Καθολικές). 


Επίσης, στην Καρδιανή λειτουργεί καφενείο - ταβέρνα, παντοπωλείο και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το χωριό της Καρδιανής εδώ


  


Πηγή : http://tinosvoice.blogspot.com/