Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

ΚΚΕ Τήνου : Να μην εγκατασταθούν αιολικά πάρκα στην Τήνο

Σε όλη τη χώρα γίνεται σκληρός ανταγωνισμός, κυριολεκτικά αγώνας δρόμου μεταξύ των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Αιολικής ...

Σε όλη τη χώρα γίνεται σκληρός ανταγωνισμός, κυριολεκτικά αγώνας δρόμου μεταξύ των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Αιολικής Ενέργειας, να εξασφαλίσουν άδειες για να εγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής ρεύματος με ΑΠΕ καθώς έχουν τεράστια οικονομικά κίνητρα (...)
Οι υφιστάμενες αιτήσεις για αιολικά πάρκα στην Άνδρο και στην Τήνο είναι για παραγωγή συνολικής ισχύος 800 MW. Αν λάβουμε υπόψη ότι κάθε ανεμογεννήτρια παράγει ισχύ περίπου 2 MW, μιλάμε για 400 ανεμογεννήτριες.
Οι εξελίξεις στις Α.Π.Ε. φέρουν τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι προϊόν της στρατηγικής για την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας.

Αυτή είναι η ανάπτυξη που προωθεί η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και η Ε.Ε. Μια “ανάπτυξη” που θυσιάζει στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας εργατικά δικαιώματα, περιβάλλον και ότι απέμεινε από την δημόσια περιουσία. Μια “ανάπτυξη” που οδηγεί στην ερήμωση των χωριών, στην απαξίωση της κτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας, αλλάζοντας τις χρήσεις γης.
Το ΚΚΕ αντιτίθεται στην εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων, στο πλαίσιο του συνολικού αγώνα ενάντια στην απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας. Και είναι προφανές ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις στην Τήνο καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες του νησιού και των Τηνιακών.
Για να εξασφαλιστεί φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στις λαϊκές οικογένειες, απαιτείται αποκλειστικά δημόσιος φορέας ενέργειας.
Η ΚΟΒ Τήνου του ΚΚΕ εκτιμάει πως:
1. Τα αιολικά πάρκα θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τις περιοχές της Τήνου που θα αναπτυχθούν, αλλοιώνοντας την ιστορική, οικολογική φυσιογνωμία τους, και δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά.
2. Η κατασκευή των αιολικών πάρκων θα απαιτήσουν και δίκτυα διασύνδεσης, νέα δίκτυα υψηλής τάσης, πράγμα που σημαίνει δεκάδες κολώνες και πολλά χιλιόμετρα καλωδίων να κατακλύζουν το νησί. Επομένως σοβαρή επιβάρυνση στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, πρόσθετη περιβαλλοντική υποβάθμιση.
3. Τα επιχειρήματα για την ανάπτυξη των χωριών και για την αύξηση της απασχόλησης που έντεχνα και μεθοδικά διαρρέονται, δεν ευσταθούν. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων και επιχειρηματικά συμφέροντα δεν πάνε μαζί. Και είναι πολλά τα παραδείγματα από αυτή την ανάπτυξη. Ελάχιστες και κυρίως προσωρινές θέσεις εργασίας, απλήρωτοι εργαζόμενοι, απαράδεκτες συμβάσεις και εργασιακές σχέσεις.
Το ΚΚΕ πιστεύει ότι μόνο στο πλαίσιο μιας οικονομίας που θα λειτουργεί με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, μπορεί να πάψει η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα και να μετατραπεί σε κοινωνικό αγαθό.
Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα την καταστροφή του περιβάλλοντος και την αλλαγή χρήσης γης για την κερδοφορία των εταιριών, καταδικάζει την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, την παράδοσή της στα χέρια οικονομικών ομίλων.
Η ΚΟΒ Τήνου του ΚΚΕ ζητάει να ανακληθούν οι άδειες για τα αιολικά πάρκα.
Ζητάει σύγκληση δημοτικού συμβουλίου με συμμετοχή όλων των φορέων του νησιού, για να τοποθετηθούν επίσημα και να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση των φορέων, για την αντιμετώπιση αυτής της επίθεσης, .
Η ΚΟΒ Τήνου του ΚΚΕ καλεί όλους τους Τηνιακούς να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
Να μην τους επιτρέψουμε να χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο τη ζωή μας».
Τήνος 15.06.2014