Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Σαλάτα με γαύρο μαρινάτο και τσιπς αγκινάρας

Υλικά : μαντολίνο* 6 φρέσκες αγκινάρες θαλασσινό αλάτι χυμός από τρία λεμόνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις Για τη...


Υλικά :

μαντολίνο*

6 φρέσκες αγκινάρες

θαλασσινό αλάτι

χυμός από τρία λεμόνια

αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη σαλάτα : 

2 σαλάτες ραντίτσιο(κόκκινο ιταλικό μαρούλι), καθαρισμένες και πλυμένες

450 γρ. σπαράγγια, καθαρισμένα

30 ml ελαιόλαδο

10 ml ξύδι βαλσαμικό( 1κ.σ περίπου)

αλάτι, πιπέρι

16 φιλέτα μαριναρισμένου γαύρου (σε βαζάκια στα σουπερμάρκετ ), ξαλμυρισμένα



Εκτέλεση :

Τσιπς αγκινάρας: καθαρίζουμε τις αγκινάρες ως εξής: Κόβουμε και πετάμε τα κοτσάνια. Αφαιρούμε όλα τα εξωτερικά φύλλα. Μ΄ένα κουτάλι αφαιρούμε το μαλλιαρό πυρήνα από την καρδιά. Ξεπλένουμε καλά. Κάθε καρδιά της αγκινάρας που καθαρίζουμε τη βάζουμε αμέσως σένα μπολ με νερό και το χυμό του λεμονιού για να μη μαυρίσει. Κόβουμε τις αγκινάρες με το μαντολίνο σε πολύ λεπτές φέτες πάχους ενός χιλιοστού, φροντίζοντας να τις ξαναβάζουμε αμέσως στο νερό για να μη μαυρίσουν. Βγάζουμε μερικές φέτες από το νερό, τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, τις αλευρώνουμε ελαφρώς και τις τηγανίζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα  σε λάδι που έχουμε ζεστάνει μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει στους 140 βαθμούς, ή σε φριτέζα, για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανές.Συμβουλή : Αν δεν έχουμε θερμόμετρο μαγειρικής, ελέγχουμε τη θερμοκρασία ρίχνοντας στην κατσαρόλα μια φέτα αγκινάρας' αν σιγοβράζει μέσα στο λάδι, τότε η θερμοκρασία είναι σωστή. Μεταφέρουμε τα τσιπς με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξουν από το πολύ το λάδι, και τα αλατίζουμε. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και με τις υπόλοιπες φέτες αγκινάρας.

Σαλάτα : Ρίχνουμε τα σπαράγγια σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει για 2 λεπτά. Σουρώνουμε και μεταφέρουμε σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια. Όταν τα σπαράγγια κρυώσουν τελείως, τα σουρώνουμε και τα στεγνώνουμε. Βάζουμε σε μια σαλατιέρα το ραντίτσιο και τα σπαράγγια, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το λάδι και με το ξύδι και ανακατεύουμε απαλά. Γαρνίρουμε με τα φιλέτα μαριναρισμένου γαύρου. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με τα τσιπς αγκινάρας.


Εργαλείο : Το μαντολίνο είναι ένα ειδικό εργαλείο που κόβει λαχανικά και φρούτα σε ισοπαχές φέτες. Πολλά μαντολίνα έχουν και ρυθμιστή πάχους για να κόψουμε όσο πιο λεπτές φέτες θέλουμε, ενώ κάποια διαθέτουν και ανταλλακτικά σε διάφορα σχήματα, όπως μπαστουνάκια, κυματιστές φέτες κ.λπ. Με το μαντολίνο μπορούμε επίσης να φτιάξουμε "σπαγκέτι" από λαχανικά(κολοκυθάκια, αγγουράκια κ.λπ.), να κόψουμε λεπτές φέτες τσιπς ή μπαστουνάκια από παντζάρια ή πατάτες, που έτσι θα τηγανιστούν σωστά και στον ίδιο χρόνο, μπαστουνάκια τυριών για μια πιο εμφανίσιμη σαλάτα κ.α.


Και κάτι για το τέλος : «Σίγουρα είμαστε κάτι περισσότερο από αυτό που τρώμε. Αλλά σίγουρα αυτό που τρώμε μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε κάτι καλύτερο από αυτό που είμαστε» (Adelle Davis, διατροφολόγος).