Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Μας λείπει το αληθινό χαμόγελο και η επικοινωνία...( Συνέντευξη στον Φιλιππόπο - Φίλιππος Δαβερώνης)

Γεια σας φίλες και φίλοι !! Είχαμε την χαρά να βρεθούμε και να συνομιλήσουμε με μια πολύ γνωστή φυσιογνωμία του νησιού μας . ...








Γεια σας φίλες και φίλοι !! Είχαμε την χαρά να βρεθούμε και να συνομιλήσουμε με μια πολύ γνωστή φυσιογνωμία του νησιού μας . Έναν φίλο που όπως μας λέει , και έχει απόλυτο δίκιο , το πιο σημαντικό πράγμα που μας λειπεί είναι το χαμόγελο , το αληθινό χαμόγελο . Πάμε όμως να τον γνωρίσουμε .


Ας συστηθούμε λοιπόν . Είσαι ο ;
Φίλιππος , Φίλιππος Δαβερώνης ..
Άκουσα να σε φωνάζουν Φιλιπποπο…
Αυτό ξεκίνησε από μια φίλη με την όποια κάναμε παραστάσεις μαζί κάπου το 99-2000 που ξεκίνησα πιο επαγγελματικά . Στην ουσία της άρεσε να με φωνάζει έτσι και όπως φάνηκε είναι και πιο αγαπητό στα νέα παιδιά που παρακολουθούν τις παραστάσεις μου.
Γελωτοποιός ; Πως θα αυτοπροσδιοριζοσουν ;
Είμαι γελωτοποιός .Ακόμα και στην καθημερινότητα μου .Δεν είμαι από αυτούς που κοιταν την ώρα για να φύγουν . Για να γίνεις κλόουν πρέπει να το έχεις μέσα σου . Έχουν βγει τώρα κάτι γραφεία που πάνε κυρίως φοιτητές και άλλοι και τους λένε κοίτα να δεις , θα πας εκεί θα βαφτείς ,θα κάνεις ένα δυο νούμερα και όταν περάσει η ώρα τα μαζεύεις και φεύγεις και απλά το κάνει γιατί πρέπει να το κάνει .
Πότε ξεκίνησες ;
Το ξεκίνησα το 1997 ….
Και πως ήρθε αυτό ; Ποιο ήταν το <<ερέθισμα >> ;
Από μικρός μ άρεσε να διασκεδάζω τον κόσμο και ήθελα να ασχοληθώ να τα ζογκλερικα και μια φίλη που ασχολιόταν με αυτά με έβαλε  στον κύκλο . Γνώρισα και άλλους ζογκλέρ και έτσι ξεκινησα.Απ την άλλη όπως σου είπα μ άρεσε όλο αυτό από μικρή ηλικια.Τα ζογκλερικα τα ξεκίνησα το 97 αλλά θυμάμαι τρίτη τετάρτη δημοτικού με παίρνε ο πατέρας μου μαζί του , ναυτικός στο επάγγελμα , και διασκέδαζα τον κόσμο στα καράβια που δούλευε …
Απ την Αθήνα έγινε η αρχή ;
Ναι απ την Αθήνα . Στην αρχή εκεί και μετά κάναμε <<περιπολίες >> .Περιοδείες δηλ σε όλη την Ελλάδα .
Η Τήνος πως μπήκε στο παιχνίδι ; Έχεις καταγωγή από εδώ έτσι ;
Ναι κραταω απ τον Πύργο . Το καλλιτεχνικό χωριό !! Αλλά ζω μόνιμα στην χώρα εδώ και περίπου 7-8 χρόνια .
Το χειμώνα που σε βρίσκει κανείς ;
Το χειμώνα γυρνώ παντού . Κάνω παραστάσεις σε όλη την χώρα , σε όλη την Ελλάδα όπου μας καλούν να κάνουμε παραστάσεις .
Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι επαγγελματικά ;
Το 97-98 που άρχισα έπαιζα παντού . Σε πλατειές , σε πάρκα , σε πάρτι και κάπου εκεί με βρήκε  ένας δημοσιογράφος από ένα κανάλι και έπαιξα  στην τηλεόραση . Η συνέχεια έγινε όταν δούλεψα σε ένα θέατρο σε διάφορες παραστάσεις , σε όλη την Ελλάδα για περίπου 6 χρόνια .
Το μαγαζί σου γνωστό εδώ στον δρόμο της Παναγίας .Αποτελεί το <<εμπορικό σου κομμάτι>> ;
Το μαγαζί δεν είναι καν <<εμπορικό>> είναι ένα <<εναλλακτικό>> μαγαζί .Γενικά στην ζωή μου προσπαθώ να δίνω χρώμα και χαμόγελο και αυτό δεν γίνετε απ το στεγνό <<εμπόριο>> .Έτσι έστησα αυτό το μαγαζί για να νιώθω και εγώ ποιο καλά , ν αρέσει στους νέους , και να παίρνουν χαρά και χαμόγελο από αυτό .
Πως βλέπεις τους νέους ; Ειδικά στην εποχή που ζούμε ; Τι αναζητούν ;
Οι νέοι θέλουν να πάνε μπροστά αλλά … Πώς να στο πω .Να σου δώσω ένα παράδειγμα… Τους αρέσουν τα ζογκλερικα κτλ αλλά εδώ όποτε βγαίνουμε να παίξουμε ας πούμε στον δρόμο μας κοιτούν περίεργα . Σαν τρελούς , εξωγήινους …. Κάπως έτσι . Οι νέοι θέλουν να πάνε μπροστά αλλά πολλές φορές τους βάζουμε πολλά <<εμπόδια>> χωρίς λόγο.
Αναφέρεσαι στην τοπική κοινωνία του νησιού λογικά…
Όπως και να το κάνουμε έχουμε και λίγο ρατσισμό . Στην αρχή όταν ήρθα εδώ με κοιτούσαν λες και έπεσα από άλλο πλανήτη . Ναι δεν λέω , είμαι λίγο <<διαφορετικός>> λίγο <<εναλλακτικός>> αλλά ξέρω να δίνω χαμόγελα και αυτή είναι η ουσία του θέματος για μένα .Δεν παρεξηγώ κανέναν . Ίσως παίζει ρόλο και η εμφάνιση . Άλλωστε όπου και να πας, σε οποιαδήποτε  κλειστή κοινωνία το ίδιο λίγο πολύ θα συναντήσεις . Η ουσία για μένα είναι το ότι διασκεδάζω μικρά παιδιά και θέλω όσο χρονών και να πάω απλά να διασκεδάζω και να δίνω χαμόγελα σε μικρά παιδιά .Ζω απ τα χαμόγελα και τα χειροκροτήματα . Αυτό είναι ο γελωτοποιός .Είναι τρόπος ζωής . Αν έχεις παρατηρήσει οι γελωτοποιοί , οι κλόουν ζωγραφίζουν και ένα δάκρυ . Αυτό απλά σημαίνει πως είμαστε άνθρωποι σαν όλους τους άλλους . Απλά έχουμε την δύναμη να δίνουμε χαμόγελα ενώ περνάμε και μείς την ίδια ρουτίνα με όλους τους άλλους , το ίδιο αγχος , τις ίδιες στενοχώριες .
Πάντα χαμογελαστός με όλους και με όλα . Πως γίνετε ;
Εμένα δεν θα με δεις ποτέ λυπημένο . Όταν είμαι στενοχωρημένος κάθομαι σπίτι μου και δεν βγαίνω έξω . Δεν θέλω ποτέ να περάσω στενοχώρια στον κόσμο . Πρέπει να δίνεις χαμόγελα . Χαμόγελα αληθινά όχι απλά για το <<εμπόριο>> και τις <<καλές σχέσεις >>.Ποτέ δεν έκανα κάτι για να γίνω <<εμπορικός>> και ούτε το θέλω . Αν ήθελα κάτι τέτοιο θα άνοιγα κάτι διαφορετικό , κάτι ποιο κοντά στον χαρακτήρα του δρόμου . Μαγαζί με εκκλησιαστικά η κάτι παρόμοιο και θα προσπαθούσα να είμαι λίγο πιο κυριλέ τύπος ..
Έχεις μια επιχείρηση , ένα μαγαζί . Πως την παλεύεις ; Οι συνθήκες πλέον είναι απαγορευτικές . Θέλω να πω .Καταφέρνεις να βγάζεις τα έξοδα σου ;
Θα σου απαντήσω και πάλι , με χαμόγελα και δικαιολογημένα θα μου πεις μα πως ; Με κοροϊδεύεις ; Ναι αλλά τα πολλά λεφτά είναι φτώχια . Πάντα με χαμόγελο . Φτιάχνω τα κοσμηματακια μου κτλ . Μπορεί να μην μου μένουν πολλά στην τσέπη αλλά καταφέρνω και βγάζω τις υποχρεώσεις μου . Μάλλον φέτος είναι η τελευταία χρονιά του μαγαζιού αλλά το σκέφτομε ακόμα . Βασικά είναι κάτι που το λέω τα τελευταία 3 χρόνια…. Θα διξει. Οπως και να χει θα συνεχίσω να φτιάχνω τα κοσμηματα μου και να κάνω τις παραστάσεις μου ακόμα και αν κλείσω το μαγαζί .Γενικά  είναι δύσκολα . Ότι βγάζουμε πάνε στις υποχρεώσεις και μένει και ένα μικρό ποσό για να ζήσουμε . Άλλωστε είμαι αρκετά <<χαλαρός>> άνθρωπος . Δεν χρειάζομαι και πολλά πολλά . Δεν έχω ανάγκη ούτε την φιγούρα ούτε να πω πως θα πάρω ένα ακριβό αμάξι η ένα ακριβό κινητό κτλ. Δεν μ αρέσει η πολυτέλεια και η  χλιδή που λέμε .
Αυτό λες μας <<έφαγε>> ; Η υπερβολή στην πολυτέλεια ;
Μας έφαγε , σε έναν βαθμό , η πολυτέλεια και η φιγούρα . Βλέπεις σε σπίτια τεράστιες TV πλάσμα με ηχοσυστηματα για να βλέπουν ταινίες ,που είναι κάτι το υπερβολικό  η πανάκριβα αυτοκίνητα που οι περισσότεροι τα πήραν με δάνεια τα οποία  χρωστάν ακόμα .Το κακό είναι πως ακόμα πολλοί είναι φιγουρατζήδες . Δεν έχουν καταλάβει πως η κατηφόρα πάει ακόμα πολύ κάτω . Ακόμα έχουμε πολύ αλλά δεν πρέπει να χάσουμε το κουράγιο μας . Πρέπει να χαμογελάμε και να τα βρούμε με το εαυτό μας .Χαμόγελο και ειλικρίνεια .
Τι πιστεύεις πως λείπει περισσότερο στον κόσμο ;
Πιστεύω , άποψη μου φυσικά , πως στον κόσμο λείπει περισσότερο το χαμόγελο ,δεν χαμογελάει πια κανείς , η επικοινωνία , κανείς δεν επκοινωνει με κανέναν και όλοι γίνονται παρτακιδες και φυσικά η αλληλεγγύη . Πρέπει ο ένας να βοηθά τον άλλον , ότι και αν είναι αυτός ο άλλος , όποιος και να ναι , ότι χρώμα και να έχει .Δεν ξεχωρίζουμε χρώματα φυλές κτλ . Πρέπει να καταλάβουμε πως όλοι είμαστε ένα . Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε και μπορούμε , ο καθένας μπορεί να κόψει κάτι και να δώσει στον άλλον που πραγματικά το χει ανάγκη .
Οπότε λες ίσως το κλείσεις το μαγαζί . Από κει και πέρα ; Τι μπορούμε να περιμένουμε  από σένα ; Θα μείνεις στην Τήνο ;
Η Τήνος μ αρέσει πολύ !! Είναι πολύ όμορφα εδώ και  μ αρέσει που είμαι εδώ . Έχει καλούς ανθρώπους γενικά και πολύ ενεργεία . Κυρίως μ αρέσουν τα χωριά της που πραγματικά βγάζουν απίστευτη ενεργεία …..
Τα χωριά της που ακόμα δεν τα ξέρουν πολλοί …
Ναι ο κόσμος δεν τα χει γνωρίσει ακόμα . φτάνουν εδώ προσκυνάνε και φεύγουν χωρίς να κάτσουν λίγο ακόμα να τα γνωρίσουν . Μπορεί να μην έχουμε πράσινο κτλ αλλά όλα μας τα χωριά είναι πανέμορφα και το καθένα ξεχωριστό .Το κάθε ένα σου βγάζει κάτι το όμορφο , όμορφα συναισθήματα , αυτό εννοώ ενέργεια .Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που όποιος έρθει και γνωρίσει έστω και λίγο το νησί δένεται μαζί του και λίγο πολύ νιώθει μια στενοχώρια φεύγοντας .
Έρχεται ας πούμε ένας άνθρωπος εδώ στο μαγαζί σου ,πρώτη του φορά στο νησί .Τι θα του έλεγες ; Τι θα του πρότεινες ;
Τι θα του έλεγα ;! Να πάρει ένα αμάξι ,μια μηχανή και να γυρίσει τα χωριά μας . Να δοκιμάσει τις γεύσεις που προσφέρει το νησί και να νιώσει την ομορφιά του τόπου .
Εσύ προσωπικά ποια θα ήταν τα μέρη που θα πρότεινες να δει κάποιος ;
Εγώ προσωπικά πρώτα από όλα θα έλεγα τον Πύργο . Είναι όμορφα να κάτσεις απλά για έναν καφέ κάτω απ τον πλάτανο της πλατείας το απογευματάκι . Μετά φυσικά την περιοχή του βολαξ με το μοναδικό του τοπίο .Τα Λουτρά με την μονή Ουρσουλινων , την περιοχή της Λιβαδας που είναι ποιο απομακρυσμένη . Γενικά να γυρίσει το νησί . Απ την άλλη δεν θέλω να παραλείψω κάποιο χωριό η κάποια περιοχή γιατί όλα είναι μοναδικά και όμορφα . Το κάθε χωριό , το κάθε μέρος του νησιού έχει και κάτι να σου δώσει .
Έχεις κάποια σχέδια για τον χειμώνα ; Τι σχεδιάζεις να κάνεις από δω και πέρα ;
Στην εποχή που ζούμε , το λέω συνέχεια ,που μας λείπουν τα χαμόγελα . Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε παραστάσεις στον δρόμο . Δεν ξέρω πόσα μπορούν να γίνουν εδώ αλλά θα το προσπαθήσουμε . Στην Αθήνα έβγαινα στην Ερμού και αλλού με διάφορα κόλπα , εδώ θα δούμε . Να ξέρεις άλλωστε πως οι καλύτεροι καλλιτέχνες του κόσμου είναι στο δρόμο . Υπάρχουν στο δρόμο καλλητεχνακια που ξέρεις , καμιά φορά τα <<κλωτσάμε>> .
Τι σε μαθαίνει ο δρόμος ;
Στο δρόμο βλέπεις και μαθαίνεις τα πάντα . Έχω κάνει και στο <<δρόμο>> με πάγκο με κοσμήματα κτλ . Στο δρόμο θα δεις από καλλιτέχνες όπως σου είπα ως κακοποιούς και πάνω από όλα σε μαθαίνει να είσαι πάντα στην <<τσίτα>> , σε ετοιμότητα δηλαδή για τα πάντα .
Η ηλικία σου ; Κοντά στα 30 ;
Είμαι 31 . Κρύβω και κάτι λίγο μπας και βρω να παντρευτώ ….χχαχαχαχα
Το έχεις σκοπό ; Είναι μες στα σχέδια σου ο γάμος δηλαδή ;
Να παντρευτώ ;! Μπορείς να είσαι , να ζεις με έναν άνθρωπο να νιώθεις όμορφα μαζί του και να  κάνεις οικογένεια  . Αν με ρωτάς αν έχω σκοπό να κάνω παιδιά ναι το θέλω , θέλω να κάνω οικογένεια . Τα παιδιά για μένα είναι χαρά !! Ξέρεις βλέπω καμιά φορά κάποιους που κακοποιούν τα παιδιά και στεναχωριέμαι . Τα παιδιά πρέπει να τα αγαπάμε γιατί είναι ζωή . Το παιδί μπορεί να σου κάνει μια ζημιά , να σου σπάσει κάτι , να σου ζωγραφίσει τους τοίχους του σπιτιού σου με μαρκαδόρο αλλά είναι παιδί . Πρέπει να τους δίνουμε σημασία και να τα αγαπάμε .
Να σου πω , και αν θες το γράφεις , κάτι που είδα πριν κάποια χρόνια εδώ και ειλικρινά μέσα μου δάκρυσα . Ήταν μια κυρία με ένα παιδάκι στο όποιο είχε φορέσει λουράκι……!!! Σαν και αυτά που φοραν τα σκυλιά στο θώρακα και το τραβούσε και για να κάνει ίσως πιο ανεκτό το <<θέαμα>> στα μάτια του κόσμου του είχε βάλει και ένα κουκλάκι από παιδικό καρτούν στο ένα μανίκι….Πραγματικά δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο και ούτε θέλω να ξαναδώ. Στα παιδιά πρέπει να φερόμαστε με αγάπη και μόνο . Ένα παιδί έχει το δικαίωμα να σου σπάσει ένα βάζο η να σου λερώσει ένα τοίχο . Όσο είσαι μικρός είσαι αθώος και ειλικρινής . Πρέπει να δίνουμε αγάπη και χαμόγελο στα παιδιά όλου του κόσμου .

Αν σου έρθει ένας πιτσιρικάς ο οποίος έχει νιώσει αυτό που ένιωσες και συ όταν ξεκίνησες , πως μπορεί να το εξελίξει ; Κάποιος που θέλει να μάθει να κάνει τα ζογκλερικα σου κτλ .
Εδώ κάποια στιγμή είχα πιτσιρικάδες και τους έδειχνα διάφορα κόλπα . Φυσικά και αν δω ένα παιδί που του αρέσει και το έχει μέσα του θα του δείξω ότι μπορώ . Απ την άλλη  μην ξεχνάς πως ζούμε στην εποχή της ηλεκτρονικής πολυτέλειας . Με λίγο ψάξιμο στο ιντερνέτ ο καθένας μπορεί να βρει διάφορα βίντεο με ζογκλερικα και με βάση αυτά να ξεκινήσει . Θέλω να πω πως τρόποι για αυτό υπάρχουν . Το θέμα είναι να το κάνει γιατί το νιώθει και όχι να πάρει απλά ένα παιχνίδι μόνο και μόνο γιατί το πήρε και ένας φίλος του και μετά να το πετάξει στην ντουλάπα . Τα ζογκλερικα σου ανοίγουν το μυαλό . Εκτός από τεχνική θέλουν και μυαλό . Να σκεφτείς πως θα το κάνεις για να σου βγει το κάθε κόλπο σωστά . Χαιρωμε πολύ όταν δείχνω σε ένα παιδί ,αλλά αυτό δεν φτάνει για να μάθει κάποιος . Θέλει αγάπη , μυαλό και φυσικά πολύ προπόνηση .
Όπως βλέπω όλη σου η εμφάνιση είναι γεμάτη χρώμα , το ντύσιμο σου , το μαγαζί σου….
Το χρώμα είναι χαρά και χαμόγελο !! Ακόμα και εκτός παραστάσεων το ντύσιμο μου είναι γεμάτο χρώματα όπως και το μαγαζί μου όπως βλέπεις . Μέχρι και το αυτοκίνητο μου το κανα πολύχρωμο , σαν σχολικό παιδικού σταθμού ….. τα χρώματα είναι χαρά !! Δεν μπορώ να σου κρύψω πως όλο αυτό πάντως έχει και την αρνητική του πλευρά . Είναι λίγο από αυτό που λέγαμε περί ρατσισμού . Πολλοί βλέποντας μόνο και μόνο την εμφάνιση λεν , αυτός είναι τρελός η όπως λεν εδώ , είναι σκαγιασμενος κτλ . Εγώ εκφραζωμε μέσα απ τα χρώματα και την χαρά που δίνουν .
Πόσα χρόνια ακόμα λες πως θα μπορείς να κάνεις τα ζογκλερικα σου ; Μέχρι τι ηλικία ας πούμε ;
Πιστεύω πως έχω ακόμα 10 με 15 χρόνια να συνεχίσω .  Από κει και πέρα ελπίζω πως θα βγουν νέα παιδιά στην θέση μου . Υπάρχουν νέα παιδιά που έχουν μάθει αρκετά και ίσως κάποια το συνεχίσουν . Τα ζογκλερικα δεν μαθαίνετε άλλωστε έτσι απλά . Εγώ θα σου δείξω μέχρι ένα σημείο και μετά με το μυαλό σου θα μάθεις τα υπόλοιπα μέσα απ την προπόνηση κτλ . Όπως και να χει όσο χρονών και να φτάσω θέλω να δίνω χρώμα και χαμόγελο στον κόσμο .
Υπάρχουν δηλαδή νέα παιδιά που αγαπανε αυτό που κάνεις και συνεχίζουν να κάνουν αυτά που κάνεις ;
Ναι υπάρχουν αρκετά ταλεντακια . Είχα φτιάξει μια ομαδουλα με παιδιά και βγαίναμε να παίξουμε . Πριν κάποια χρόνια είχε γίνει μια εκδήλωση στην Ξιναρα , με νέα συγκροτήματα μουσικής κτλ και είχα πάει και γω με την ομάδα μου και έπαιξαν στον κόσμο . Κάποια απ αυτά τα παιδιά συνεχίζουν και τα πάνε και πολύ καλά μάλιστα . Για τα νέα παιδιά είναι πολύ ποιο εύκολο να μάθουν . Εμείς τότε δεν είχαμε ούτε το ιντερνετ ούτε τόσο χώρο για να κάνουμε προπόνηση κτλ . Θα ήθελα να είχαμε ένα χώρο , και μπορεί να γίνει κάποια στιγμή , να κάνω σεμινάρια για ζογκλερικα , δωρεάν πάντα . Μπορεί στις παραστάσεις μου , σε γενέθλια , σε πάρτι κτλ να πληρώνομαι αλλά δεν μπορώ να σου ζητήσω λεφτά για να σε μάθω αυτό που νιώθω . Να σου πω δηλαδή έλα να σου μάθω , ας πούμε , μπαλάκια και θέλω 5 ευρώ την ώρα . Αυτά για μένα είναι για γέλια .Δεν μπορούν άλλωστε όλα να γίνονται για το χρήμα . Μου χει τύχει πολλές φορές να παίξω και δωρεάν σε οικογένειες παιδιών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα απλά δεν μ αρέσει η εκμετάλλευση . Καμιά φορά μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί την καλοσύνη σου και να σου πει έλα να παίξεις , δωρεάν κτλ . Την πρώτη θα πάω , θα πάω και την δεύτερη και την τρίτη αλλά μ αρέσει να υπάρχει και μια ισορροπία .
Σε παρατηρώ τόση ώρα που είμαστε εδώ στο μαγαζί σου , μοιράζεις καλημέρες σε όλο τον κόσμο . Έχει αρχίσει να λείπει αυτό ….
Σε όλους θα πω καλημέρα !!! Μια καλημέρα , ένα γεια , ένα χαμόγελο πάντα με ειλικρίνεια και όχι για το <<εμπόριο>> πρέπει να το λες σε όλους . Άλλοι μπορεί να μην το καταλάβουν αλλά για μένα ένα χαμόγελο που θα πάρω η θα δώσω μου δίνει κέφι και ζωή . Την καλημέρα μου θα την πω σε όλους . Απ τον άγνωστο περαστικό μέχρι και στον οποιονδήποτε . Ακόμα και σε όσους μπορεί να με <<κράζουν>> η κουτσομπολεύουν . Το αναγνωρίζω πως μπορεί η εμφάνιση μου να δίνει αφορμή για σχόλια και κουτσομπολιά αλλά δεν πρέπει να έχουμε κακίες για κανέναν  . Το κουτσομπολιό είναι πολύ απλά γιατί δεν τα έχουμε βρει με τον εαυτό μας . Όλοι σχολιάζουν ,πολλές φορές , χωρίς καν να ξέρουν . Είναι και λίγο αυτό το ράδιο αρβύλα που λέμε . Μπορεί κάποιος να είπε κάτι για σένα , ο άλλος που το άκουσε να το πε σε κάποιον άλλο διαφορετικά και στο τέλος να βρεθείς να σε κατηγορούν για κάτι που ποτέ δεν είπες η έκανες . Πρέπει όλοι να τα βρούμε μεταξύ μας και με τον εαυτό μας πρώτα από όλα . Πρέπει να ασχοληθεί ο καθένας με τον εαυτό του και τα προβλήματα του και να μην κρίνει κανέναν . Αν σέβεσαι τον εαυτό σου θα σεβαστείς και τους γύρω σου .
Για πες μου . Πως βλέπεις τους νέους , τα νέα παιδιά σε σχέση με την χρήση υπολογιστών και την τεχνολογία γενικά . Είτε λέγεται fb , ηλεκτρονικό παιχνίδι κτλ .
Εμείς ξεκινήσαμε χωρίς υπολογιστές κτλ . Οι νέοι μάλλον δεν <<νιώθουν καλά>> μέσα τους . Δεν μπορούν ίσως να επικοινωνήσουν μεταξύ τους . Πολλές φορές , ξέρω αρκετές περιπτώσεις , κολλανε με τις ώρες παίζοντας παιχνίδια , ξέρω παιδιά που κάθονται μπροστά σε μια οθόνη 15 ώρες και πάνω και δεν βγαίνουν έξω να επικοινωνήσουν με νέους της ηλικίας τους . Τι νόημα έχει να κάθεσαι στον υπολογιστή και να μιλάς με τις ώρες με έναν άγνωστο στο fb και να μην βγαίνεις έξω να γνωρίσεις και να μιλήσεις με κόσμο . Να κάνεις πραγματική παρέα . Ζαβλακωνοντε και δεν ζουν την ζωή τους . Ζαβλακώνουν τους νέους , τους γονείς μας ακόμα . Άποψη μου, βγες έξω και ζήσε πραγματικά όχι εικονικά . Σίγουρα με έναν υπολογιστή μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα και να μάθεις πολλά μέσα απ το ιντερνετ κτλ αλλά να το χρησιμοποιείς . Όχι μόνο για να παίζεις παιχνίδια .
Πλησιάζοντας προς το τέλος της κουβέντας μας σχολίασε μου λίγο το σήμερα . Βλέπουμε κάθε μέρα πολλά . Ρατσιστικές επιθέσεις , η φτώχια να εξαπλώνετε , οι μισθοί πεφτουν , κοινωνικές λειτουργίες να εξαφανιζωντε και πολλά αλλά .
Μας έχει πάρει η κατηφόρα και το κακό είναι πως τα δεχόμαστε . Τους βλέπεις ακόμα να παθιάζονται με κόμματα κτλ . Πρέπει να ο ένας να δώσει το χέρι στον άλλο για να πάμε μπροστά . Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε , πρέπει να γίνονται συνέχεια πράγματα , για τον ρατσισμό , για το οτιδήποτε , για τους νέους . Να βοηθάμε ο ένας τον άλλον και να μην μένουν κακίες . Είναι αυτοί οι τύποι μες στην βουλή και περνάν χλιδα . Με τις αμαξάρες τους , τα σπίτια τους κτλ σε βαθμό υπερβολικό , προκλητικά υπερβολικό . Και υπάρχει τόσος κόσμος εκεί έξω που πραγματικά δεν έχει να φάει , δεν έχει σπίτι να μένει . Δεν πρέπει να απελπιζόμαστε και να κοιτάμε μπροστά . Βλέπεις νέους , και είναι κάτι πολύ ωραίο , να καλλιεργούν και πάλι τα χωράφια τους , να φτιάχνουν κήπους , να ασχολούνται με ζώα και πολλά άλλα . Να επιστρέφουν στα πιο παραδοσιακά . Άποψη μου και πάλι πως θα μας κάνει καλό . Μας έφαγε η αλαζωνια , η πολυτέλεια , η φιγούρα και τα βύσματα … Μπορώ να το πω και αυτό … Είχε κάποιος έναν γνωστό πολιτικό στο υπουργείο , έβαζε το παιδί  του . Τα πάντα γίνονταν με βύσματα και πολλοί από αυτούς χειροκροτούν ακόμα . Ακόμα και τώρα που μας έχει πάρει η κατηφόρα . Εδώ τα πράγματα πάνε ένα χρόνο πίσω , ο περσινός χειμώνας στην Αθήνα ήταν πολύ δύσκολος για πολύ κόσμο . Εδώ ακόμα δεν το έχουμε νιώσει τόσο . Φέτος θα είναι πολύ δυσκολότερα για όλους μας και εδώ . 
Για το τέλος πες μας ότι θες . Ότι νιώθεις . Ότι θα ήθελες να πεις .
Πρώτα από όλα θέλω υγεία για όλο τον κόσμο , χαμόγελα , επικοινωνία και αλληλεγγύη . Πρέπει να σκεφτούμε τα πράγματα λίγο ποιο σωστά , ποιο καθαρά και να μην βγάζουμε κακίες για κανέναν . Γιατί ξέρεις τώρα η κρίση μας έχει κάνει να μας φταίνε όλα γύρω μας . Επικοινωνία και αγάπη για όλο τον κόσμο για να πάμε μπροστά .
Σε ευχαριστούμε φίλε μας για όλα όσα μας είπες . Να είσαι καλά και να συνεχίσεις να κάνεις ότι αγαπάς και να μας δίνεις χαμόγελα και χρώμα .
Εγώ ευχαριστώ για την δυνατότητα να πω αυτά που νιώθω . Η όλη κατάσταση με έχει κάνει , και μακάρι να τους κάνει όλους , πιο δυνατό . Να θέλω να δίνω περισσότερα χαμόγελα σε όλο και περισσότερους . Δεν θέλω πολύ . Δυο λεπτά να μου χαμογελάσει κάποιος με την ψυχή του , όχι ψεύτικα ,  για μένα είναι αρκετά για να συνεχίσω να κάνω αυτό που νιώθω .
Να είσαι καλά Φίλιππε ! Καλή συνέχεια σε σένα και όλο τον κόσμο στην καθημερινότητα του .





Φώτο – Συνέντευξη : Ευάγγελος Α Μπακτής