Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Προϋπολογισμός Κ.ΕΠ.Υ.ΔΗ.Τ 2014 (Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Δήμου Τήνου)

Προϋπολογισμός Κ.ΕΠ.Υ.ΔΗ.Τ  2014            (Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Δήμου Τήνου) Την 18 η Ιανουαρίου κατά τη συνεδρί...

Προϋπολογισμός Κ.ΕΠ.Υ.ΔΗ.Τ  2014
           (Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Δήμου Τήνου)


Την 18η Ιανουαρίου κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου συζητήθηκε η έγκριση προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων 2014 της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Δήμου Τήνου.


Οι σύμβουλοι της μειοψηφίας δεν εγκρίναμε τον προϋπολογισμό της  ύψους 348.550 €, για τον απλό λόγο ότι η Δημοτική Επιχείρηση παρά τις τεράστιες δυνατότητες που έχει, παραμένει στατική και δεν εξελίσσεται.
Η κύρια ενασχόλησή της είναι τα τρία προγράμματα δηλαδή: το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (προϋπολογισμού 37.800 €), το Κέντρο Ημερησίας Φροντίδας Ηλικιωμένων (προϋπολογισμού 110.000 €) και το Βοήθεια στο Σπίτι (προϋπολογισμού 89.750 €), καθώς επίσης και διάφορες εκδηλώσεις όπως το Φεστιβάλ Τήνου, το Καλλιτεχνικό Στέκι και οι διάφορες γιορτές (αγκινάρα, κάπαρη, μέλι κ.λ.π) .

Δεν έχουμε μάθει να απαξιώνουμε το έργο κανενός και ειδικά όταν οι δράσεις είναι κοινωνικού περιεχομένου, όμως οφείλουμε και πρέπει να ασκούμε καλοπροαίρετη κριτική ώστε οι διοικούντες να βελτιώνονται συνεχώς προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και να μην επαναπαύονται.

Οι ενστάσεις μας λοιπόν ήταν ότι στον εν λόγω προϋπολογισμό δεν προβλέπονται, ειδικά τούτα τα χρόνια της κρίσης, δράσεις που θα αναδεικνύουν επιπλέον το κοινωνικό πρόσωπο της επιχείρησης και που θα έδειχναν την προσπάθεια για την ανακούφιση αναξιοπαθούντων και ανέργων συμπολιτών μας (υπάρχουν αρκετά επιδοτούμενα προγράμματα και όχι μόνο) ή δράσεις που θα απέφεραν έσοδα στην επιχείρηση, όπως παραγωγή και προώθηση τηνιακών χειροτεχνημάτων κ.λ.π.  

Επί πλέον κατά την άποψή μας, το κόστος λειτουργίας της Επιχείρησης (ασχέτως του ότι τα περισσότερα χρήματα προέρχονται από τα επιδοτούμενα προγράμματα) είναι υψηλό για την εποχή. Τα δε έξοδα διοίκησης κινούνται στο 10% των προγραμμάτων (πριν το 2013 βέβαια ξεπερνούσαν το 20% αλλά μετά τις ενστάσεις μας μειώθηκαν) και βέβαια προτείναμε την περιστολή των δαπανών.

Ακόμη διάφορα έξοδα δεν εμφανίζονται στον απολογισμό  της Κοινωφελούς Επιχείρησης, όπως το όχημα μεταφοράς, η μισθοδοσία του οδηγού, οι ασφάλειες, οι εγγυητικές κ.λ.π και τούτο πάσχει ως προς τη νομιμότητα του.

Η ουσία βέβαια είναι όπως προείπα, η έλλειψη δράσεων για την ουσιαστική βοήθεια σε συμπολίτες μας που βιώνουν πολύ άσχημα τούτη την περίοδο.

Το κοινωνικό μας πρόσωπο δεν πρέπει να το δείχνουμε με την έκδοση Δελτίων Τύπου, δηλαδή με λόγια, αλλά με αποτελέσματα χειροπιαστά.


Σίγουρα χρειάζεται να γίνει περιστολή ή μείωση των δαπανών που σήμερα δεν είναι απαραίτητες, ώστε να εξοικονομούνται χρήματα για κοινωνικές δράσεις και σίγουρα χρειάζεται να απευθυνθούμε σε εθελοντές συμπολίτες μας που έχουν όρεξη για δράση και υπάρχουν πολλοί, άσχετα αν μας ψηφίζουν ή ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους.

Ακούει κανείς !!!


                      Για τους Συμβούλους της μειοψηφίας του Δήμου Τήνου

          Σίμος Ορφανός

                    Δημοτικός Σύμβουλος – Πρώην Δήμαρχος Τήνου