Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Οι καλύτεροι προορισμοί για το Πάσχα | Τήνος

Τήνος Κατεξοχήν θρησκευτικός προορισμός, το Πάσχα στην Τήνο παραμένει μοναδικό! Από τα εντυπωσιακότερα έθιμα είναι η περιφορά των ανθοστολ...




Τήνος

Κατεξοχήν θρησκευτικός προορισμός, το Πάσχα στην Τήνο παραμένει μοναδικό! Από τα εντυπωσιακότερα έθιμα είναι η περιφορά των ανθοστολισμένων επιταφίων που γυρνούν στα γραφικά σοκάκια του νησιού μέχρι να συναντηθούν στην Εξέδρα της Χώρας. Όταν οι υπόλοιποι ξεκινούν για το δρόμο της επιστροφής, ο επιτάφιος του Αγ.Νικολάου, κατευθύνεται λίγο πιο έξω από το λιμάνι, όπου μαζί με τον παπά της ενορίας μπαίνει μέσα στην θάλασσα με αναμμένους πυρσούς και τον φλεγόμενο σταύρο. Το συγκινητικό αυτό έθιμο, τελείται σε ανάμνηση των ναυτικών που χάθηκαν για πάντα μέσα σε αυτή. Στην πρωινή λειτουργία του Μ.Σαββάτου, οι εκκλησίες μοσχοβολούν από τα φύλλα λεμονιάς που μοιράζονται στους πιστούς για καλή τύχη, ενώ το βράδυ της Ανάστασης, το έθιμο ορίζει να μοιράζονται λαμπάδες και κόκκινα αυγά στον περίβολο του ναού της Παναγίας. Τη Κυριακή του Πάσχα, έπειτα από το παραδοσιακό φαγοπότι, ο κόσμος κατευθύνεται προς τον ναό της Ευαγγελίστριας για την καθιερωμένη λειτουργία της Αναστάσεως. Εκεί, στον ναό που φιλοξενείται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, συγκεντρώνονται όλες οι Αναστάσεις για τον εσπερινό της Αγάπης και διαβάζονται τα δώδεκα ευαγγέλια σε όλες τις γλώσσες. Τη Δευτέρα του Πάσχα, την τιμητική του έχει το χωριό Κτικάδος και το έθιμο της Αγάπης. Έξω από τον Ιερό Ναό του Χωριού, θα γευτείτε την παραδοσιακή σούπα με μοσχάρι, ψητό κρέας και νόστιμους μεζέδες. 



Από τη Γεωργία Παπαδημητρίου



Τήνος

Επιτάφιος μες στη θάλασσα
Το Πάσχα Με το ορθόδοξο Πάσχα να συμπίπτει φέτος με το καθολικό, οι εορτασμοί στο νησί κορυφώνονται. Από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα είναι η περιφορά των καθολικών και των ορθοδόξων επιταφίων, που συναντιούνται στην Εξέδρα της Χώρας. κατόπιν ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου τον οποίο κρατούν οι πιστοί μπαίνει στη θάλασσα με αναμμένους πυρσούς και φλεγόμενο σταυρό. Παρότι ο κόσμος που παρακολουθεί τη λειτουργία της Ανάστασης στο ναό της Παναγίας στη Χώρα είναι πάρα πολύς, η ατμόσφαιρα είναι μοναδική, ενώ τα στολισμένα αγάλματα στις καθολικές εκκλησίες είναι απλώς καθηλωτικά. 



Πηγές : http://www.athinorama.gr    &  http://www.downtown.gr/    &  http://www.in2life.gr