Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Η Τήνος και η Ελλάδα εόρτασαν την επέτειο 190 χρόνων από την εύρεση της Αγίας Εικόνος (1823-2013)

Η ΤΗΝΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΟΡΤΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ 190 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ (1823-2013) Υπό τον ήχο των κωδωνοκρουσιών ...


Η ΤΗΝΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΟΡΤΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ 190 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ (1823-2013)


Υπό τον ήχο των κωδωνοκρουσιών του ουρανογείτονος Κωδωνοστασίου της Παναγίας, τους παιάνες της Φιλαρμονικής του Ιερού Ιδρύματος, με  την ευωδία του θυμιάματος και τους ψαλμούς της πανηγύρεως που απέδωσαν οι ιεροψάλτες υπό τον Πρωτοψάλτη κ. Στυλ. Κοντακιώτη και καρδιές ανθρώπων, νέων, μαθητών και μεγαλυτέρων Τηνίων και προσκυνητών, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β’ συμπαραστατουμένου υπό του ιερού Κλήρου, παρουσία του κ. Αντιπροέδρου και των μελών της Διοικούσης το ΠΙΙΕΤ Επιτροπής, του κ. Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων, του Περιφερειακού Συμβούλου, της Πολιτευτού των Κυκλάδων και πλήθους προσκυνητών, το ιερό νησί της Τήνου, στην ιερή κατακόμβη της Ευρέσεως «ένθ’ εκ λαγόνων γαίας σεπτή εικών ανέθωρε» εόρτασε την 190η επέτειο από την εύρεση της Εικόνος της Μεγαλόχαρης.
Ώρα 3 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε με λιτανευτική πομπή με απόλυτη εκκλησιαστική τάξη, με την επιμέλεια του Αρχιερατικού Επιτρόπου της ιεράς νήσου Πρωτοπρ. Γεωργίου Φανερού, η κάθοδος της Αγίας Εικόνος από τον Πανίερο Ναό στον Ναό της Ευρέσεως.
Μετά την άφιξη της αγίας Εικόνος και ενθρόνισή της στο περίτεχνο μαρμάρινο Προσκυνητάρι, τελέσθηκε ο Μέγας Εόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός, προ του πέρατος του οποίου ο Σεβ. κ. Δωρόθεος Β’ ανεφέρθη στη σημασία του θαύματος της Ευρέσεως για την Τήνο αλλά και την Ελλάδα σύμπασα.


ΑΠΟΝΟΜΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΥΑΣΑΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ, ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ, ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΤΗΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΙΕΤ

Μετά το πέρας του Εορτίου Εσπερινού, στον κυρίως Ναό της Μεγαλόχαρης πραγματοποιήθηκε σε συγκινητική ατμόσφαιρα η απονομή βιβλίων και χρηματικών αριστείων όπως κάθε χρόνο προς στους αριστεύσαντες μαθητές των τελευταίων τάξεων των Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων (Γενικού και ΕΠΑΛ) και της Σχολής Καλώ Τεχνών Πανόρμου Τήνου.
Ο Σεβ. κ. Δωρόθεος Β’ απευθυνόμενος προς τους μαθητές είπε μεταξύ άλλων: «…Αγαπημένα μου παιδιά, η Διοικούσα Επιτροπή εφέτος απεφάσισε τα αριστεία που επάξια σας ανήκουν να τα προσφέρει εδώ στον Πανίερο Ναό της Παναγίας μας. Παρ΄ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Ιερό μας Ίδρυμα με τη δραστική μείωση των εσόδων του δεν θέλησε να υποληφθεί σε αυτή την χειρονομία αγάπης προς τους μαθητές των Σχολείων από της συστάσεώς του. Οι πατέρες μας άφησαν σαν παρακαταθήκη το Ιερό Ίδρυμα να στηρίζει την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Και αυτό το πράττει αφθονοπάροχα από τότε μέχρι σήμερα. Αυτά τα χρήματα που λαμβάνετε απόψε δεν είναι πολλά, θεωρήστε τα όμως σαν μια ευλογία της Παναγίας και κρύψτε τα σε ένα τόπο που μόνο εσείς θα ξέρετε, για να τα χρησιμοποιήσετε στο πρώτο ξεκίνημα της ζωής σας, έχοντας συνοδοιπόρο σας την ίδια την Παναγίας μας. Το Ιερό Ίδρυμα θα είναι πάντα δίπλα σας για να σας βοηθήσει στις σπουδές και την εκπλήρωση των ονείρων σας.».