Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Καλή Κυνηγετική Χρονιά από Γιάννη Φαράκλα πρώην πρόεδρος Κ.Σ.Τήνου

Φτάσαμε λοιπόν στην πιο σημαντική μέρα της χρονιάς για εμάς τους κυνηγούς. 20 Αυγούστου, περισσότερο από 5 μήνες αναμονής , 173 μέρες για...

Φτάσαμε λοιπόν στην πιο σημαντική μέρα της χρονιάς για εμάς τους κυνηγούς. 20 Αυγούστου, περισσότερο από 5 μήνες αναμονής , 173 μέρες για την ακρίβεια. Η προετοιμασία η ίδια όπως κάθε χρόνο. Ένας τελευταίος έλεγχος μήπως και κάτι δεν είναι στη θέση του και ξεκινήσει ανάποδα η χρονιά. Είμαστε και προληπτικοί !!! Ελπίδες για μια καλή κυνηγετική χρονιά ,με αρκετά θηράματα και λιγότερες αυθαιρεσίες σε αυτό που περίπου 200.000 ψυχές αφιερώνουμε χρόνο και χρήμα.

Παραδοσιακά στο νησί μου , την Τήνο , η έναρξη της κυνηγετικής περιόδου είναι μια μέρα πολύ πιο γεμάτη, σε σχέση με τα γειτονικά νησιά της Μυκόνου, Σύρου και Aνδρου λόγω της ύπαρξης ικανού αριθμού αγριοκούνελων. Στη γειτονική Μύκονο η πυκνή δόμηση δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Η Aνδρος δεν έχει αγριοκούνελα και απ'όσο γνωρίζω η Σύρος , ελάχιστα για να ικανοποιήσει τα μέλη του συλλόγου της. Έτσι λοιπόν όπως όλοι καταλαβαίνουμε το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην Τήνο, το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων.

Νησί δύσκολο για να μπορέσει ο Θηροφύλακας να ελέγξει . Πολλοί οι δρόμοι , πολλά τα βουνά, που να προλάβει να είναι πανταχού παρών. Τα ξενύχτια πολλά και όσο και να έχει τη βοήθεια των μελών του Δ.Σ., το έργο του είναι απίστευτα δύσκολο.Φτάνουμε λοιπόν στην βοήθεια που περιμένουν, ιδιαίτερα για την πρώτη μέρα, από την Ομοσπονδία τα μέλη του Κ.Σ. Τήνου. Λόγω της ιδιαιτερότητας του νησιού (δέχεται πολλούς επισκέπτες κυνηγούς), της συνύπαρξης σε κοινούς βιοτόπους , αγριοκούνελων , λαγών και περδίκων, θεωρώ , (προσωπική άποψη) , ότι η Ομοσπονδία θα έπρεπε να δίνει μεγαλύτερο βάρος και να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια.

Πριν 2 χρόνια , όλοι χαρήκαμε όταν πάλι κατά την έναρξη , είδαμε στους δρόμους , Θηροφύλακες καθώς και Δασικούς υπαλλήλους να κάνουν εκτεταμένους ελέγχους. Αισθανθήκαμε ότι κάποιοι αναγνωρίζουν τον κόπο των μελών του συλλόγου , καθώς και των χρημάτων που ξοδεύονται για ενίσχυση του θηραματικού πλούτου. Έτσι και φέτος ελπίζαμε ότι μετά τις διαβεβαιώσεις των «υπευθύνων» ότι η Τήνος δεν θα εγκαταλειφθεί στο έλεος κάθε ανεγκέφαλου κουμπουροφόρου , που θα θελήσει απλά να γεμίσει τον καταψύκτη του με κρέας , περιμέναμε να μάθουμε πόσοι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες θα βοηθήσουν την πρώτη μέρα στο δύσκολο αυτό έργο. Οι υποσχέσεις ήταν πολλές. Δυστυχώς όμως , μόνο στα λόγια έμειναν και με εξαίρεση την παρουσία του Θηροφύλακα της Μυκόνου μέχρι την παραμονή της 20ης Αυγούστου , κανείς άλλος δεν περίσσευε.

Φαίνεται ότι οι προτεραιότητες της Ομοσπονδίας είναι άλλες και το βάρος έπρεπε να το «ρίξουν» αλλού . Η απογοήτευση μεγάλη. Μόνο χάρη στις συντονισμένες ενέργειες του Ομοσπονδιακού Θηροφύλακα και των μελών του Δ.Σ. , κατάφεραν να πιάσουν, έναν κατ' εξακολούθηση λαθροθήρα που είχε θηρεύσει πέντε (5) λαγούς , με περιπετειώδη τρόπο. Μόνο η θέληση τους ήταν αυτή που έκανε τη διαφορά. Δεν υπήρχε κανείς άλλος να βοηθήσει. Να βρεθεί σε κάποια άλλη άκρη του νησιού ώστε να γίνει έλεγχος και να αποτραπεί κάθε σκέψη για παρανομία.

Πάλι μείναμε μόνοι !!! Όσοι έζησαν από κοντά , μεταξύ αυτών και εγώ, τον αγώνα του Προέδρου και του Ομοσπονδιακού Θηροφύλακα να βρουν τους παράνομα θηρευμένους λαγούς, τον κίνδυνο που διέτρεξαν πολλοί από εμάς , όταν ο λαθροθήρας προσπάθησε να μας χτυπήσει με το αυτοκίνητό του, αδιαφορώντας αν έβαζε σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή μας , είμαστε απλά ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ.

Γιατί κύριοι της Δ΄ΚΟΣΕ μας αφήσατε πάλι στη μοίρα μας ; Γιατί παρ' όλες τις εκκλήσεις του προέδρου για βοήθεια από την Ομοσπονδία όλες τις προηγούμενες μέρες αδιαφορήσατε ; Η πίκρα είναι μεγάλη. Ο υπεροπτικός τρόπος που πληροφορίες λένε ότι αντιμετωπίστηκε ο πρόεδρος του Κ.Σ. Τήνου από κάποιους «υπεύθυνους» , μας έχει κάνει έξαλλους .Δεν αρκούν κύριοι της Ομοσπονδίας λίγες πέρδικες ή κάποια λόγια συμπαράστασης . Χρειάζεται να είστε παρόντες κάθε στιγμή και να είστε δίπλα σε όποιον σας ζητά τη βοήθειά σας. Το κυνήγι περνά πολύ δύσκολες στιγμές, ακολουθώντας την ίδια πορεία με τον έρμο τούτο τόπο.

Δεν περισσεύουν σε κανένα τα περίπου 110 ευρώ μιας τοπικής άδειας κυνηγιού και δυστυχώς ο αριθμός αυτών που μπορούν ακόμη να τα δίνουν συνεχώς μειώνεται. Δείξτε με πράξεις ότι δεν μας θυμόσαστε μόνο παραμονές εκλογών (κάτι μου θυμίζει αυτό).Το παράδειγμα του αγώνα που δίνουν καθημερινά ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας του νησιού μας και τα μέλη του Δ.Σ του συλλόγου μας, δείχνει πόσο ανάγκη έχει η κυνηγετική οικογένεια από τέτοιους ανθρώπους. Το Δ.Σ. του κυνηγετικού συλλόγου Τήνου αποτελείται από πολύ νέους ανθρώπους. Μην τους απογοητεύετε και μην τους κάνετε να σιχαθούν που είχαν τη θέληση να προσφέρουν κάτι περισσότερο για αυτό που αγαπάμε και αγωνιούμε τόσο πολύ.

Φαράκλας Γιάννης - Τήνος