Μπάμιες στο φούρνο με ντομάτα, δυόσμο και φέτα



Υλικά :

1 κιλό φρέσκες μπάμιες καθαρισμένες

1/3 φλ. τσαγιού ξίδι από κόκκινο κρασί

140 ml ελαιόλαδο 

1/2 κ.γ ζάχαρη

1 κιλό ώριμες τομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες(φροντίζουμε να κρατήσουμε τα υγρά που θα βγάλουν)

2 φλ.τσαγιού φρέσκο κρεμμυδάκι , κομμένο σε ροδελίτσες, ή η ίδια ποσότητα σε ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

τα φύλλα από ένα μάτσο δυόσμο, χοντροκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ελαφρώς κοπανισμένες

350 γρ. φέτα ή ξινομυζήθρα ή μανούρι

αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Εκτέλεση :

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο το μισό ελαιόλαδο και, μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τις μπάμιες και τις σοτάρουμε για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα ή κουνάμε απλώς το σκεύος για να μη διαλυθούν οι μπάμιες. Κατόπιν ρίχνουμε το ξίδι και όταν σχεδόν εξατμιστεί ρίχνουμε τη ζάχαρη. Ρίχνουμε και το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά ακόμα. Όταν ροδίσουν αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά  και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί. Χωρίς να καθαρίσουμε το σκεύος που χρησιμοποιήσαμε για το σοτάρισμα της μπάμιας βάζουμε το σκόρδο μαζί με 2 κουταλιές από το υπόλοιπο λάδι και, όταν το σκόρδο αρχίσει να βγάζει το άρωμά του ρίχνουμε τη τομάτα το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαγειρεύουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά και περιχύνουμε τις μπάμιες. Ρίχνουμε  1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό ή όσο χρειάζεται μέχρι να καλυφθούν. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα ή μέχρι οι μπάμιες να μαλακώσουν όσο θέλουμε. Ρίχνουμε το τυρί , το δυόσμο , περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε το ταψί με σβησμένο φούρνο για 30 λεπτά με τη πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη. Κατόπιν σερβίρουμε και συνοδεύουμε με ψωμί της αρεσκείας μας.

Tips : Οι λαδερές μπάμιες στο φούρνο έχουν διαφορετική, και κατά πολλούς μεγαλύτερη, νοστιμιά απ'ότι στη κατσαρόλα.

Και κάτι ακόμα : Γνωμικό είναι το περισσότερο φαγητό στο μικρότερο πιάτο, το πυκνότερο αλκοόλ στο μικρότερο ποτήρι.~ Ι. Ευαγγέλου

Δημοσίευση σχολίου